Đurđica Kovačiček
Vjera, 2014.
lijevanje, bronca; srebrna žica
pr=74 mm
MG-8241

Diplomirala je kiparstvo 1981. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Želimira Janeša. Izlagala je na četiri samostalne i više skupnih izložbi, a redovito na Memorijalnom trijenalu Ive Kerdića i na međunarodnim FIDEM-ovim izložbama. Jedna je od najznačajnijih suvremenih hrvatskih umjetnica koja se bavi medaljerstvom. Autorica je zlatnika i srebrnjaka s motivom Nacionalne sveučilišne biblioteke i Antuna Mihanovića te medalje za članove Izvršnog vijeća grada Zagreba 1990.-1993.
Medaljerska djela  oblikuje  u posve osobnom i simboličnom odabiru materijala i  interpretacija profinjene stilizacije i duhovnosti integrirane s univerzalno shvaćenom simbolikom. Njen svijet oblikovan u medaljama determiniraju vjera, nada i ljubav. Suptilno ih akcentira na reljefno oblikovanim brončanim poljima nerijetko s apliciranim krhkim materijalima kao što su staklo ili žica.
Na medalji Vjera u nepravilnom reljefom  istaknutom kružnom polju upisan je križ asimetričnih krakova,  s trnovom krunom na sjecištu. Djelo u isti mah pobuđuje stamenost ali i fragilnost postojanosti i nade, opstojnosti i vjere upućujući na autoricu koja dubinom svoje intime u likovnim djelima pročišćene forme malih dimenzija ostvaruje sadržajno velike duhovne teme.

Tekst: Tatijana Gareljić, muzejska savjetnica Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb
Foto: Goran Vranić © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb

Skip to content