23. veljače 2022. Zadar –  Sporazum kojim se utvrđuju organizacijski okviri suradnje Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti, Grada Zadra i Ministarstva kulture i medija potpisali su ministrica dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, gradonačelnik Branko Dukić i ravnatelj Branko Franceschi.
Temeljem ovog sporazuma Nacionalni muzej moderne umjetnosti obvezuje se privremeno posuditi umjetničke radove iz svoje zbirke Gradu Zadru za prezentaciju u prostoru Dvije palače (Kneževa i Providurova palača) prema usklađenoj koncepciji njihova postava, a grad Zadar se sporazumom obvezuje provoditi suvremeni muzeološki standard izlaganja.
Osvrnuvši se na ovaj izniman muzeološki dogovor na nacionalnoj razini, ministrica je istaknula kako ovdje nije riječ samo o posudbi umjetnina po načelima međuinstitucionalne suradnje, već o primjeru koji će otvoriti niz kreativnih mogućnosti i sadržaja u prostorima neprocjenjive kulturne baštine. Mogućnost da umjetnine cirkuliraju između Zadra i Zagreba, da doista zažive definiciju „pokretnih kulturnih dobara“, sjajna je prilika da se iz zbirke Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti koja čuva 12 tisuća umjetnina, mogu osmisliti i tematske izložbe, starije moderne i suvremene umjetnosti, rekla je ministrica.
Potpisivanjem Sporazuma ministrica Obuljen Koržinek, gradonačelnik Zadra Branko Dukić i ravnatelj Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti Branko Franceschi iskazali su spremnost proširiti suradnju i na druge izložbene programe i projekte.

Izvor: https://min-kulture.gov.hr/vijesti-8/sporazumom-suradnje-umjetnine-nacionalnog-muzeja-moderne-umjetnosti-izlagat-ce-se-u-prostoru-dvije-palace-u-zadru/21979
Foto: Grad Zadar

Skip to content