Ljubo Babić
Zagorski pejzaž (Novembar), 1937.
ulje na platnu
62,2 x 75,6 cm
MG-962

Slika Zagorski pejzaž (Novembar) tipična je domoljubna slikarska metafora Ljube Babića iz 1930-ih. Nastojeći oko 'našeg izraza' kao temelja za izgradnju nacionalne svijesti, ali i u cilju promocije specifičnosti naše kulture na suvremenoj srednjoeuropskoj sceni, Ljubo Babić u ciklusu Moj rodni kraj s ponosom prezentira prostornu matricu regije iz koje potječe. Sagledavajući s visine ustalasali krajolik i usitnjena polja Babić u preljevima tonova 'portretira' specifične strukture sjevernohrvatskog pejzaža. Babićeva umjetnička idealizacija i estetika bliska građanskom sloju antipod su kompleksnoj društvenopolitičkoj situaciji, ali i aktualnoj ideologiji grupe 'Zemlja'.

Ljubo Babić višu je umjetničku školu završio u Zagrebu, a Akademiju u Münchenu. Naknadno se usavršavao u Parizu, a povijest umjetnosti diplomirao je u Zagrebu 1932. Kao slikar, scenograf i kostimograf, grafičar, likovni pedagog i kritičar, povjesničar umjetnosti, muzealac, književnik i urednik postao je epohalna figura hrvatske kulture i umjetnosti 20. stoljeća. Sudjelovao je u osnivanju Hrvatskog proljetnog salona, Grupe nezavisnih umjetnika, Grupe četvorice, Grupe trojice, Grupe hrvatskih umjetnika i Hrvatskih umjetnika. Kao prvi kustos Moderne galerije bio je i autor prvog stalnog postava izloženog 1920. u Muzeju za umjetnost i obrt. Godine 1948. osmislio je i prvi postav Moderne galerije koji reprezentira kompleksan razvoj hrvatske umjetnosti 19. i 20. stoljeća, a za koji je detaljno preuređena današnja zgrada.

Tekst: Lada Bošnjak Velagić, viša kustosica Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti©Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb
Foto: Goran Vranić©Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb

Skip to content