U Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti 11. studenoga održana je konferencija za medije na temu  „Obnova palače Vranyczany-Dobrinović ili gušenje tri kulturne institucije javnim novcem?“, o kojoj su govorili Branko Franceschi, ravnatelj Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti, i bivša dugogodišnja ravnateljica Moderne galerije Biserka Rauter Plančić.

Tom prigodom javnosti je predočeno na koji je način osmišljena i kako se provodi izrada projektne dokumentacije i na što upućuje provedba mjera zaštite Palače Vranyczany-Dobrinović. HAZU kao nominalni vlasnik palače ugovorila je s Ministarstvom kulture i medija RH po Pozivu na dodjelu bespovratnih financijskih sredstava za provedbu mjera zaštite kulturne baštine oštećene u potresu 22. ožujka 2020. godine na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije iz sredstava Fonda solidarnosti Europske unije, kojeg je isto Ministarstvo raspisalo i provelo. Kako se vidi na mrežnim stranicama Ministarstva kulture i medija RH, iznos od 65.361.673,71 kuna za izradu projektne dokumentacije i provedbe mjera zaštite zgrade Palače Vranyczany-Dobrinović (Moderna galerija), Hebrangova 1-3/Strossmayerov trg 12, Zagreb.

Iz dosadašnjih postupaka HAZU razvidno je da će spomenuti visok iznos od 65.361.673,71 kuna javnog novca biti uložen u obnovu zgrade koja onemogućuje normalno funkcioniranje, a kamoli napredak i  razvoj muzeoloških standarda tri institucije od izrazitog kulturnog i javnog značaja smještene u njoj  - Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti, Kabineta grafike HAZU i Arhiva za likovne umjetnosti  s fundusom koji broji više od 10.000 arhivskih jedinica, a djeluje na adresi Gundulićeva 24.

Referirajući se na dugogodišnje neriješene i zanemarene probleme upravljanja i vlasništva nad palačom govornici su kroz prizmu  duboko nezadovoljavajućeg postupka planiranja obnove, iznijeli svoja iskustva o kurentnim i povijesnim pitanjima odnosa NMMU i HAZU, s pozivom izvršnim i upravnim sastavnicama državne vlasti na zaštitu kulturnog dobra i kulturnih institucija kao kapitalnih javnih vrijednosti od samovolje HAZU.

Foto: iz arhive Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti, Zagreb

Skip to content