Nacionalni muzej moderne umjetnosti, zagrebačka Moderna galerija od 12. do 29. studenoga 2020., u Studiju Moderne galerije „Josip Račić“ predstavila je izložbu Dvije slike Otta Antoninija u fundusu Moderne galerije, Zagreb. Priznati ilustrator i grafički dizajner, čiji su radovi objavljivani u poznatom tjedniku Svijet (1926. – 1932.), ostavio je iza sebe i slikarsku dionicu, a dva njegova djela, ulje na platnu – Pred sienskom katedralom iz 1913. i pastel na drvu, Portret djevojčice iz 1935. – nalaze se u fundusu Moderne galerije.

U autorskoj koncepciji Ivane Rončević Elezović, više kustosice Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti, izložba u Studiju “Račić” interpretirala je i pozicionirala spomenuta djela iz fundusa nacionalnog muzeja moderne umjetnosti u kontekstu Antoninijeve slikarske ostavštine. Slike iz fundusa Moderne galerije u postavu izložbe bile su prezentirane uz umjetnikove radove iz fundusa Muzeja grada Zagreba i privatnih kolekcija, a pratile su ih fotografije iz privatnog albuma obitelji Antonini.

Uz izložbu je otisnut ilustrirani katalog s predgovorom autorice izložbe i sažetkom na engleskom jeziku.

Zbog epidemiološke situacije službeno otvorenje nije se održalo, a izložbu je uz pridržavanje epidemioloških mjera koje je propisao Nacionalni stožer civilne zaštite Republike Hrvatske, bilo moguće razgledati u radno vrijeme Studija “Račić”, od ponedjeljka do petka od 11 do 19 sati, a subotom i nedjeljom od 10 do 13 sati. Praznikom je Studio je zatvoren.

Foto: iz postava izložbe Goran Vranić©Moderna galerija, Zagreb

Skip to content