Ignjat Job
Vino (Turnjanje vina), 1935.
ulje na platnu, 100 x 120 cm
MG-7080

Slika Vino (Turnjanje vina) među posljednjim je velikim Jobovim djelima. Iscrpljen teškom bolešću u proljeće 1935. godine Ignjat Job iz sjećanja priziva scenu vinske svečanosti te u njoj sažima energični, uskovitlani duh Mediterana. Vrtlogom boja snažne simbolike i energičnim potezima ostvaruje potpuno slobodnu kompoziciju neponovljive emocionalne žestine. Job je o slici Vino zapisao „Velika je, uspjela. Napast će me, jer je mahnita i sva crvena.“.

Budući da je unatoč odličnim ocjenama zbog neopravdanih izostanaka izbačen sa zagrebačke Više škole za umjetnost i umjetni obrt talentirani Dubrovčanin Ignjat Job 1920. odlazi u Rim, Napulj i na Capri. Kasnije živi i radi u Zagrebu, Beogradu i u Kulini (nedaleko Aleksinca), ali istinsku slikarsku snagu iskazuje tek po povratku u dalmatinski zavičaj. Sudbinski vezan za Mediteran Job je najveći dio opusa ostvario tek nakon povratka obitelji na more, u Vodice 1927. te osobito u Supetar 1928. Od tuberkuloze boluje od 1925., a umire 1936. Iako fizički, duševno i emocionalno potpuno iscrpljen, u zadnjih je sedam godina života naslikao više od dvije stotine veduta, aktova, portreta i mediteranskih žanr-scena snažnog kolorita i naglašene slobodne ekspresije. Ignjat Job je za života je samo dva puta samostalno izlagao (Split, 1929. i 1931.) te je bio predstavljen na dvadesetak skupnih izložbi.

Tekst: Lada Bošnjak Velagić, viša kustosica Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti ©Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb
Foto: Goran Vranić ©Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb

Skip to content