Ivan Meštrović
(1883. – 1962.)
Sokrat / Platon, 1954
bronca, pr=73 mm
MG-7431

Najveći hrvatski kipar Ivan Meštrović poznat je po svojim monumentalnim djelima širom svijeta. Od početaka svog bogatog kiparskog stvaralaštva povremeno je oblikovao i dojmljiva medaljerska djela prožetim podjednakom veličinom i snagom.

Medalja Sokrat / Platon  izvedena za Društva medaljera iz New Yorka smatra se najuspjelijom od pet otkovanih medalja kipara Ivana Meštrovića, nastalim u SAD-u od 1952. do 1958. Dva antička filozofa personifikacija su prikaza istine kao najplemenitije zadaće čovječanstva. Na aversu je stilizirani figuralni prikaz Sokrata koji se obraća svojim učenicima i na rubu je engleski natpis: Sokrat raspravlja sa svojim učenicima. Na reversu je figura Sokratovog učenika Platona koji piše na ploči nadahnut prikazanim mladim genijem. Na rubu je natpis na engleskom: Filozof pod inspiracijom. Meštrovićeve medalje su konzistentne po svom izričaju, bez obzira na usputno bavljenje ovom specifičnom granom kiparstva u dugom polustoljetnom intervalu. Učinak dubine i volumena postignut je plitkim urezanim reljefom čistih i mirnih linija s ravnim plohama koje preuzimaju funkciju likovnosti. Podudarne poetike s navedenim karakteristikama, u fundusu Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti nalaze se još medalje Domagojevi strijelci iz 1931. godine i medalja PEN kongresa održanog u Dubrovniku 1933. godine.

Tekst: Tatijana Gareljić, muzejska savjetnica Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb
Foto: Goran Vranić © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb

 

Skip to content