Rudolf Valdec
1872. – 1929.
Vladimir Lunaček – Cave Criticum
1905.
bronca
MG-4306

Kipar i medaljer, nakon akademskog obrazovanja u Beču (1890., 1894.- 1895.) i Münchenu (1891. -1894.), umjetnički i pedagoški rad ostvario je u Zagrebu.
S Robertom Frangešom – Mihanovićem, začetnik je hrvatskog modernog kiparstva i modernističkih tendencija u duhu secesije u hrvatskom likovnom životu s kraja 19. i početka 20. stoljeća.
Valdecovi javni spomenici u obliku alegorijskih figuralnih prikaza i poprsja na donjogradskim zgradama, na perivoju Zrinjevac i groblju Mirogoju sastavnica su modernog identiteta grada Zagreba.
Rudolf Valdec je izvrsni moderni portretist. Realističnom oblikovanju umjetnik dodaje izražajnu individualnost protkanu secesijskom stilizacijom te spaja karakter s odgovarajućim likovnim rješenjima.
U portretu Vladimira Lunačeka, dinamično meko modelirano nasmiješeno lice likovnog kritičara odražava osobnost prožetu intelektualnom ironijom i čini savršen sklad s grublje izvedenim dijelom poprsja na pravokutnom postamentu s urezanim geslom: CAVE CRITICUM (lat. Čuvaj se kritičara).

Tekst: Tatijana Gareljić, muzejska savjetnica Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti©Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb
Foto: Goran Vranić©Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb

Skip to content