Na konferenciji za medije održanoj 14. rujna u Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti u Zagrebu predstavljena je izložba Josip Klarica, Svjetlo u srebru i zlatu – In memoriam.
Izložbu posvećenu jednom od najznačajnijih hrvatskih suvremenih fotografa, koji je iznenada preminuo u ožujku 2020., u nazočnosti umjetnikove obitelji predstavio je Branko Franceschi, ravnatelj NMMU i autor izložbe i postava, a o Klaričinom stvaralaštvu govorio je povjesničar umjetnosti i likovni kritičar Želimir Koščević, , autor eseja u katalogu izložbe. U ime obitelji Josipa Klarice zahvalila se umjetnikova dugogodišnja partnerica Edda Dubravec.

U šest dvorana prvog kata Vranyczanyjeve palače izložba obuhvaća vremenski raspon od 70 – ih godina prošloga stoljeća do ostvarenja nastalih neposredno prije umjetnikove smrti. Riječ je o stotinjak fotografija najvećim dijelom iz obiteljske ostavštine uz tek manji broj iz privatnih kolekcija. Javnost i struka do 7. studenoga imaju priliku uživati u prepoznatljivim poetičnim crno-bijelim prikazima Praga, grada u kojem je Klarica studirao i proveo jedno razdoblje svog života kao i kadrovima nadrealnih mrtvih priroda te mističnim panoramama Maksimira, najdražeg mu parka u blizini kojeg je živio i kojeg je posjećivao gotovo svaki dan kako bi ga promatrao i fotografirao.

Dokumentarna građa poput fotografskog pribor i kamera kojima je snimao, rekvizita koje je upotrebljavao za snimanje mrtvih priroda prati umjetničku građu i upoznaje publiku s kontekstom njezinog nastanka.
Uz izložbu je otisnut bogato ilustrirani dvojezični katalog s predgovorom Branka Franceschija, ravnatelja Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti i esejom povjesničara umjetnosti i likovnog kritičara Želimira Koščevića.

Kao popratni program predviđena su vodstva i likovne radionice za djecu i odrasle, razgovori s obitelji, autorima i fotografima, a spomenuti sadržaj održat će se ukoliko epidemiološka situacija bude dopuštala.

 

               

Foto: Goran Vranić ©Nacionalni muzej moderne umjetnosti

Skip to content