Premijernom izložbom grafičke mape Kaleidoskop medijske umjetnice Ksenije Turčić Galerija Josip Račić problematizira dinamičan odnos digitalnih medija s analognim, tradicionalnim likovnim medijima. Grafička mapa sadrži četrnaest grafičkih listova izvedenih u dvije grafičke tehnike, offset i sitotisak na formatu B1 (707 x 1000 mm). Motivi grafika su gradske vedute, odnosno, okruženje Umjetničkog paviljona u Zagrebu prethodno snimljeno za potrebe video instalacije koja je u Umjetničkom paviljonu predstavljena tijekom lipnja 2018. Iz četrnaest tada predstavljenih video projekcija izdvojeni su kadrovi koji su upotrijebljeni kao skice za grafike. Isti motivi koji su korišteni i obrađeni u mediju videa sada su transformirani u statične slike i podlogu za izvedbu u tradicionalnom grafičkom mediju. Sadržaj je ostao isti, ali je prelaz iz digitalnog u analogni umjetnički medij uvjetovao i promjenu poetike kojom umjetnica osmišljava, interpretira i obogaćuje likovni žanr gradske vedute.

Ksenija Turčić rođena je 1963. u Zagrebu. Nakon Grafičkog odsjeka Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu, 1987. diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti sveučilišta u Zagrebu, u klasi prof. Ferdinanada Kulmera,. Završila je specijalizaciju iz vizualnih umjetnosti Corso Superiore di Arte Visiva, 1995. u Comu, Italija, u organizaciji Fondazione Antonio Ratti, voditelj specijalizacije Joseph Kosuth. Od 2010. do danas radi na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu te radi kao mentorica na Slikarskom odsjeku. U zvanju je redovite profesorice i članice Vijeća poslijediplomskog studija od 2011. Vošestruko nagrađivana, izlagala je na mnogobrojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i svijetu. Živi i radi u Zagrebu.

Produkciju grafičke mape u potpunosti je financiralo Ministarstvo kulture i novih medija RH. Izložbu u Galeriji Josip Račić potpomogli su Ministarstvo kulture i medija RH i Grad Zagreb.

Skip to content