Milan Steiner
Pogled na savsku dolinu, 1918.
ulje / platno 65 x 74,5 cm
MG-1134

Milan Steiner (1894.–1918.) diplomirao je na Privremenoj višoj školi za umjetnost i umjetni obrt 1916. godine u Zagrebu, kada izlaže na završnoj studentskoj izložbi. Nevelik Steinerov opus nastao je u nepunih pet godina te se ističe svojom likovnom kvalitetom. Unutar domaće likovnosti oslanja se na baštinu Miroslava Kraljevića, dok su od međunarodnih utjecaja vidljivi oni Maxa Liebermanna i Maxa Slevogta. Kritika ističe specifičnost i unutarnju koheziju Steinerova slikarstva koja predstavlja kontinuitet slikarstva Minhenskog kruga.
Steinerov Pogled na savsku dolinu iz 1918. godine jednostavno je komponiran pejzaž u sivim i ugašenim pastelnim tonovima zelene i plave. Značajna je karakteristika slike sumarnost prikaza krajolika i geometriziranih oblika skromne arhitekture u njezinu središtu. Minimalizmu cjeline doprinose pravilni horizontalni pojasi neba i rijeke naznačeni dvjema nijansama sive u gornjoj trećini slike te zelenkasto smeđa padina golog brijega u njezinom donjem dijelu. Gust, pastozni namaz boje i diskretnije vidljiv potez kistom vežu ovu sliku uz tradiciju Minhenovaca.

Tekst: Ivana Rončević Elezović, viša kustosica Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb
Foto: Goran Vranić© Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb

Skip to content