Šime Perić
Kompozicija III, 1961.
ulje/lesonit, 170 x 122 cm
MG-4305

Šime Perić (1920. – 2019.) figurativno-apstraktni je fantazist i klasik hrvatskog slikarstva. Opus mu se 50-ih godina razvija od impresijske kolorističke figuracije do apstrakcije utemeljene na akciji i tašizmu. Nakon mrkog, slikarskog enformela 60-ih, 70-ih godina ostvaruje slike profinjenih a intenzivnih kolorističkih izričaja. Napuštanjem četverokuta platna, slike ponekad izvodi u obliku tonda, prizivajući kružnom formom arhetipsku sliku otoka. Od 80-ih uspješno se bavi i skulpturom. Semestar 1949. u Parizu važan je za učenje i autorovo slikarsko te intelektualno proširenje obzorja. Studirao je fresko slikarstvo na École des beaux-arts u Parizu. Diplomirao je na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Beogradu 1952., a suradnik je Majstorske radionice K. Hegedušića do 1957. Na ALU-u u Zagrebu profesor je od 1969. do 1984.
Mrlja i njezina transformacija u kolorističke centrifugalne i centripetalne kretnje jedan su od temelja Perićeva opusa. Kompozicija III iz 1961. kronološka je i morfološka odrednica hrvatskog enformela. Slika je iskazana gradacijom nakupina bezoblične, materične magme. Na razmeđu je činjeničnosti, fizičke materijalnosti slike i osjećanja nemira te egzistencijalne zebnje koju izražava.
Šime Perić dobitnik je nagrade „Vladimir Nazor“ za životno djelo 1989., a 2003. objavljena je Perićeva monografija autora T. Maroevića i M. Šolman. Godine 2007. prema Perićevim nacrtima realizirana je 12. dionica „Bijele ceste“ u parku Dubova kod Labina.

Tekst: Željko Marciuš, muzejski savjetnik Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb
Foto: Goran Vranić © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb

Skip to content