Marta Ehrlich
(1910.-1980.)
Interijer s komodom, oko 1938.
tempera/papir
483 x 468 mm
MG-4656

U svojoj umjetničkoj karijeri, Marta Ehrlich nacrtala je i naslikala brojne prizore velegrada, od kojih su najzanimljiviji oni koji prikazuju Pariz. Većina prizora sugerira pogled iznutra prema van, iz stana na ulicu. Rakurs je uvijek malo podignut, prizorom dominira drveće prikazano u cijelosti kroz čije se krošnje probija oko, ne bi li dolje, na samom dnu kadra, prepoznalo pločnik s ljudskim figurama svedenima na mrlje. Iznad svega toga, dominiraju krovovi zgrada i nebo. Interijer koji ovdje donosimo preokreće ovu logiku, pa prizor izgleda kao da je slikan uz pomoć pogleda uprtog kroz prozor, izvana prema unutra. Sasvim u skladu s razlikom između javnog (gradskog) i privatnog života na kojoj od svojih početaka inzistira umjetnički modernizam, interijer Marte Ehrlich odaje mirnu, meditativnu atmosferu, čemu, uz pastelne boje, najviše pridonosi dubina prikazanog prostora.
Marta Ehrlich Tompa (1910 – 1980) pohađala je privatnu slikarsku školu Vladimira Becića u Zagrebu u periodu od 1929. do 1934. U periodu od 1935. do 1938. boravi na studijskom boravku u Parizu. Nakon 2. svjetskog rata odbacuje stil pariške slikarske škole i sve se češće okreće temama i simbolima koje prikazuje u skladu s prosedeima apstraktnog slikarstva. Oblikovala je keramiku; radila nacrte za tkanine te scenografiju.

Tekst: Klaudio Štefančić, viši kustos Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb
Foto: Goran Vranić © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb

Skip to content