Ivan Sabolić
(1921. – 1986.)
Portret Ive Šebalja, 1966.
posrebrena bronca
40 x 28 x 16 cm
MG-2662

Diplomirao je Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1944. (F. Kršinić), a specijalizirao  je kiparstvo kod A. Augustinčića 1966. godine. Bio je redoviti profesor i dekan ALU u Zagrebu, a od 1975. godine voditelj Majstorske radionice.
Za Sabolića je tradicionalni teritorij figuracije bio dovoljno širok, dubok i plodan da u njemu istražuje cijeli život, iznjedrivši u ljudskoj figuri, aktu i portretu svoje najbolje radove. Oblikovao je  u širokom rasponu od rodinovske dramatičnosti napetih površina do sažetog izraza bliskog apstrakciji. Od pedesetih godina formira vlastiti stil figuracije sintetizirajući univerzalne teme s lokalnim obilježjima, prvenstveno uočljiv na ženskim figurama kao što je Ženski akt iz 1951. godine. U kasnijim djelima angažirane tematike njegov izričaj postaje dinamičniji zahvaljujući izražajnijem tretmanu površine i uvođenju pokreta. U spomeničkoj skulpturi radi realistične figuralne kompozicije.
Najznačajniji dio kiparova opusa su portreti nastali šezdesetih godina. Antologijski portret slikara Ive Šebalja primjer je Sabolićevog umijeća da sažetim izražajnim sredstvima i zatvorenim volumenom istakne psihološke značajke modela.

Tekst: Tatijana Gareljić, muzejska savjetnica Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb
Foto: Goran Vranić © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb

Skip to content