Miroslav Kraljević
(1885.-1913.)
Atentat, 1912.
tuš/papir
180 x 280 mm
MG-2768

Među crtežima koji nastaju u vrijeme Kraljevićevog jednogodišnjeg boravka u Parizu – od rujna 1911. do listopada 1912. – „Atentat“ zauzima posebno mjesto. Naime, to je jedini Kraljevićev crtež koji se referira na politiku. Štoviše, to je uz sliku „Izbori u požegi“ (1911) jedini Kraljevićev rad – slika, crtež, skulptura, grafika – koji se može povezati s političkim procesima u tadašnjoj Hrvatskoj i Europi. Kraljević ne prikazuje konkretan događaj, premda su neki kasniji istraživači povezivali ovaj crtež s atentatom na hrvatskog bana Cuvaja, koji se zbio u svibnju 1912. u Zagrebu. Atentat na Cuvaja mogao je biti povod za njegov nastanak, ali ovaj crtež svakako nije njegov prikaz, ako ni zbog čega drugog, a onda zbog toga što je ban Cuvaj u trenutku atentata bio u automobilu. „Atentat“ je prije pokušaj prikazivanja jednog novog oblika političke borbe, nego prikaz konkretnog događaja. Tome ide u prilog i činjenica da Kraljević u Parizu surađuje sa satiričkim listom „Panurge“, s novinama, dakle, kojima je usmjerenost na aktualne društvene događaje primarna misija. Ono što teroristički čin razlikuje od drugih vidova nasilja su njegova iznenadna pojava i silovita prodornost i upravo je ta svojstva Kraljević uspio prikazati. Propeti, preplašeni konji, kočija koja je prikazana neprirodno iskrivljeno, kao da je riječ o biću koje uzmiče pred uperenim revolverom, zatim prikaz atentatora kojemu Kraljević naglašava samo noge i ruku koja drži revolver (ostali dijelovi tijela kao da ne postoje) itd., samo su neke od značajki ovog iznimnog crteža.

Miroslav Kraljević je jedan od prvaka hrvatskog modernog slikarstva. Rođen je 1885. u Požegi u Slavoniji; 1904. prekida studij prava u Beču da bi se posvetio slikarstvu. Nakon završetka Akademije likovnih umjetnosti u Münchenu, odlazi 1911. u Pariz. Umro je u Zagrebu 1913.

Tekst: Klaudio Štefančić, viši kustos Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb
Foto: Goran Vranić © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb

Skip to content