Miroslav Kraljević
Bonvivant (Portret Arsena Masovčića), 1912.
ulje / platno
91,5 x 65,5 cm
MG-771

Nakon Gospića, Zagreba i Beča, Miroslav Kraljević (1885.–1913.) godine 1906/07. odlazi u München, gdje u svibnju 1907. godine upisuje minhensku Akademiju kod Huga von Habermanna. Ondje se druži s Josipom Račićem i Vladimirom Becićem (Minhenski krug). Nakon diplome, Kraljević se 1910. godine vraća u Požegu i intenzivno slika do rujna 1911., kada odlazi u Pariz. Ondje se upisuje na Académie de la Grande Chaumière, koju ubrzo napušta. Radi u Meštrovićevu, a potom u vlastitu atelijeru na Montparnasseu. Objavljuje karikature u satiričnom listu Panurge. Godine 1912. u Zagrebu priređuje prvu i za života jedinu samostalnu izložbu u salonu Ulrich. Umire od tuberkuloze 1913. godine.
Na slici je prikazan sjedeći lik mladog muškarca slikan do pasa u crnom kicoškom odijelu i bijeloj košulji s leptir-mašnom, cilindrom i štapom. Motiv odražava urbanu atmosferu životnog stila portretiranog. Prevladavaju sivi tonovi s crvenim akcentom naslonjača fotelje, a potez kistom je vidljiv i pastozan. Tretman fizionomije lica ostavlja dojam ekspresionističke maske.

Tekst: Ivana Rončević Elezović, muzejska savjetnica Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb
Foto: Goran Vranić © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb

Skip to content