Ljubo Babić
Krist, 1918.
ulje / platno
76 cm x 76 cm
MG-4279

Slikar i povjesničar umjetnosti Ljubo Babić (1890.–1974.) iznimno je važna figura hrvatske kulture i umjetnosti. Nakon školovanja na Privremenoj višoj školi za umjetnost i umjetni obrt, gdje mu predaje Menci Clement Crnčić, studira na Akademiji u Münchenu. Također je diplomirao povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Djelovao je kao profesor na Privremenoj višoj školi za umjetnost i umjetni obrt, kasnijoj Akademiji Likovnih umjetnosti te kao ravnatelj Moderne galerije u Zagrebu i član JAZU.

Na kvadratnom formatu slike prikazan je stliziran i geometriziran lik mrtvog Kristova tijela položenog po dijagonali, omotan u platneni povoj do vrata. Glava sklopljenih očiju prikazana je s aureolom, simbolom svetosti. Na čistoj pozadini ističe se još jedino izduženi vrč, desno do Kristove glave. U donjem dijelu slike, desno do Kristovih nogu, položena je kruna od trnja kao simbol mučeništva. Slika ujedinjuje ekspresionističke tendencije sa zaostacima jugendstilskog oblikovanja, karakterističnog za monumentalizam grupe “Medulić“, paralelizam kojih je stilski obilježio prvu fazu Hrvatskog proljetnog salona tijekom razdoblja 1916. do 1919. godine.

Tekst: Ivana Rončević Elezović, muzejska savjetnica Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb
Foto: Goran Vranić © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb

 

Skip to content