Krsto Hegedušić
(1901. - 1975.)
Proštenje u mom selu, 1927.
ulje na platnu
50 x 60,8 cm
MG-2124

Proštenje u mom selu iz 1927. predstavlja početak stilske formalizacije grupe umjetnika koji su stvarali pod imenom Zemlja, a čiji je idejni inicijator i tajnik bio Krsto Hegedušić. Program djelovanja grupe bio je fokusiran na stvaranje nacionalnog umjetničkog izraza koji, uz socijalno angažirani pristup i ambiciju demokratizacije kulture, javnosti približava život hrvatskog seljakaScena seoske svadbe uprizorena je plošno, živom i čistom paletom boja tipičnoj za hlebinsko područje, a folklorni elementi dominiraju ikonografijom scene. Likovi su tipizirani, sa simbolički riješenim proporcijama, što kod nekih likova graniči s grotesknim. Idealizaciju sela i seoskog života kasnije će zamijeniti pejzaži surove stvarnosti i traženja specifičnog tonaliteta „rodnog“ kraja, odnosno podravskog sela. Ugledajući se na izvornu pučku umjetničku baštinu, ali i na Brueghela i Grosza, Hegedušić sadržaj prikazuje jednostavno, u njegovim bitnim karakteristikama.

Iako su školovanje na zagrebačkoj Akademiji kod Krizmana, Becića, Kljakovića, Kovačevića i Babića te daljnji tijek nacionalnog umjetničkog modernizma malo utjecali na Krstu Hegedušića, njegova je samosvojnost i odlučnost u tridesetima iznjedrila novu oblikovnu i motivsku paradigmu te omogućila fenomen hrvatske naivne umjetnosti. Od 1937. predaje na Likovnoj akademiji u Zagrebu, a uz slikarstvo bavio se i crtežom, grafikom, izradom freski, ilustriranjem knjiga, kazališnim inscenacijama i kostimima. Umro je 1975.

Tekst: Zlatko Tot, kustos – pripravnik Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb
Foto: Goran Vranić © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb

 

Skip to content