Đuro Tiljak
Proljetne krošnje, 1916.
gvaš, tempera / papir
19 x 25,8 cm
MG-2988

Đuro Tiljak (1895.–1965.) školovan je na Akademiji u Zagrebu te u Moskvi kod Vasilija Kandinskog, čiju nastavu pohađa tijekom 1919. godine. Također se usavršavao u Parizu. Uz kritičarski i urednički te pedagoški rad u školama i na zagrebačkoj Akademiji, važna je njegova izlagačka djelatnost, osobito ona vezana uz Proljetni salon i izložbe grupe „Zemlja“. Bio je član JAZU. Tiljkovo slikarstvo kreće se od ranih, istančanih akvarela preko magičnog realizma trećeg desetljeća 20. stoljeća do poetičnog realizma pejzaža i dramatične figuracije ratnih prizora, da bi konačno zaokružio svoj opus povratkom akvarelima na rubu apstrakcije.
Proljetne krošnje Đure Tiljka svjedoče umjetnikov senzibilitet za tonsko nijansiranje, što osobito dolazi do izražaja u njegovim akvarelima. Neuobičajen odabir slikarskog motiva pogleda izbliza kroz gustu krošnju, koja gotovo zastire pogled na okolinu, smješta prikaz na granicu figuracije s apstrakcijom u zelenim, plavim i smeđim tonovima.

Tekst: Ivana Rončević Elezović, muzejska savjetnica Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb
Foto: Goran Vranić © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb

Skip to content