Dujam Penić
(1889. – 1946.)
Ženski torzo, 1928.
bronca
MG-6340

Kiparstvo je učio kod A. Ferronija u Veneciji i I. Meštrovića u Zagrebu, a usavršavao se u Beču, Münchenu, Ateni, Parizu i New Yorku. Između 1914. i 1920. godine djelovao je u New Yorku, potom u Parizu (1924. – 1932.), gdje su na njega utjecala djela A. Rodina. Godine 1932. seli u Split, a od 1936. živi u Zagrebu. Isprva je oblikovao realističke portrete, potom je prihvatio secesijski stil. Na povratku u Europu, zanesen antikom i renesansom, oblikovao je klasične kipove u kamenu i bronci. U potonjim radovima u duhu impresionizma modelirao je skice za kompozicije s većim brojem likova i portrete. U svom razvoju uspijeva se osloboditi prvobitne secesionističke i meštrovićevske stilizacije, usmjerivši se prema antičkom idealu ljepote i harmonije.
S izrazitim senzibilitetom za klasične oblike, ostvaruje niz ženskih aktova u čijim je prikazima ponudio inventivna rješenja. Ženski torzo profinjene modelacije sa svjetlosnim akcentima na glatkim površinama punog volumena oblikovano je na jedinstven način koji apostrofira ljepotu linije i bogatstvo oblika.

Tekst: Tatijana Gareljić muzejska savjetnica Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb
Foto: Goran Vranić © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb

Skip to content