Dragan Melkus
(1860. – 1917.)
Kovač, 1887.
ulje/platno
101,5 x 84cm
MG-2128

Dragan Melkus, svestrani je kulturni radnik osječkog kulturnog kruga. Pored slikarstva, bavio se pisanjem (Moj plavi prijatelj i druge priče), opremom knjiga, pedagoškim radom te restauriranjem. Organizirao je likovni i književni život u Osijeku gdje je bio jedan od utemeljitelja Kluba hrvatskih književnika. Slikarstvo je započeo studirati na bečkoj, a nastavio 1880. na minhenskoj likovnoj akademiji. Više puta studijski putuje po Francuskoj i Njemačkoj. Melkusov slikarski opus obuhvaća oko 150 radova koji se uglavnom nalaze u privatnim zbirkama. Stilski, radovi mu baštine način minhenske akademije bez kasnijeg doticaja sa suvremenijim pojavama čak niti onim u Zagrebu vezanim za pojavu Vlahe Bukovca. U tom smislu, slika Kovač iz Melkusovog minhenskog perioda jedno je od ponajboljih njegovih ali, i hrvatskih ostvarenja realizma uopće kako tematski tako i izvedbeno. Grubi lik kovača, pognute glave i ozbiljnog, od teškog posla izmorenog izraza lica, rađen je na način tonskog slikarstva. Prikaz je lišen nepotrebne deskripcije pojedinosti, sveden je na velike plohe zemljano – zelenkastih tonova sa suprotstavljenim akcentom bijele plohe grube tkanine košulje. Pojedinost kao što je kožni, preko trbuha zategnuti remen, vrst je izrazito priljubljenih detalja realizma.
Iako je Melkus po povratku u Osijek likovno ostao u vremenu svog minhenskog školovanja, ova njegova rana slika može se smatrati paradigmom cjelokupnog realističkog slikarstva u Hrvatskoj.

Tekst: Dajana Vlaisavljević, muzejska savjetnica Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb
Foto: Goran Vranić © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb

Skip to content