Ante Kuduz
Kadar, 1965.
tuš/papir
MG-2627

Na prvi pogled, crtež Ante Kuduza može izgledati kao tabla avangardnog stripa ili filmski sinopsis: niz jednakih kvadratnih formata organiziran je tako da sugerira linearnu progresiju koja promatrača može podsjetit na vizualnu priču. Svaki je kvadrat ispunjen različitim grafičkim oblicima, pa niti jedan kvadrat nije isti. U svakom od njih, umjetnik tankim perom i crnim tušem crta specifičan prizor, koji, iako potpuno samosvojan, stoji u nekom suodnosu prema svim drugim kvadratima, ne samo s onima s kojima neposredno graniči. Naslov crteža još je jedan element koji nas podsjeća na svijet filma i moramo ga shvatiti metaforički, jer u filmu kadar ne označava samo pravokutni okvir nekog prizora nego i dužinu snimanja, vrijeme rada kamere između dva montažna reza. Umjetnik, stoga, želi naglasiti dinamički aspekt crteža, potaknuti vremensku iluziju u mediju koji nema treću dimenziju.
U umjetnikovom opusu, „Kadar“ koji donosimo dio je serije istoimenih crteža i grafičkih listova koji nastaju u periodu od 1965. do 1972. godine. Kuduz će mijenjati formate papirne podloge, tehnologiju izrade umjetničkog rada (ručno ili mehanički), oblike koje kvadrati svojim suodnosima tvore – pojavit će se uz pravokutne i kružni prizori – u jednom trenutku u prizore će uvest i boju, ali kvadrat, odnosno kadar će kao osnovna jedinica prizora ostati u osnovi nepromijenjen.
Ante Kuduz rođen je 1935.; diplomirao je na zagrebačkoj akademiji likovnih umjetnosti 1961. na kojoj je kasnije radio kao profesor. Uz Miroslava Šuteja, Ivana Picelja, Mladena Galića, Ljerku Šibenik i druge predstavnik je tzv. zagrebačke serigrafijske škole. Za svoj rad na području grafičke umjetnosti bio je višestruko nagrađivan. Umro je u Zagrebu 2011.

Tekst: Klaudio Štefančić, viši kustos Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb
Foto: Goran Vranić © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb

Skip to content