Raul Goldoni
(1919. – 1983.)
Životinjska lubanja s rogom, 1975.
bronca
MG-4087

Hrvatski slikar, grafičar i kipar diplomirao je slikarstvo 1942. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu (M. Tartaglia), a studij je nastavio 1942. – 1943. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Rimu. Bavio se primijenjenom umjetnošću i opremanjem reprezentativnih interijera.
Od šezdesetih godina trajno se priklonio plastičkom oblikovanju. Radio je serije staklenih predmeta uporabne namjene. U kiparstvu oblikuje  slobodne forme, zaobljene organske oblike i figurativne kompozicije s aluzijama na kristalizirane životinjske i ljudske likove. U stakloskulpturama razvijao je čistoću i postojanost oblika te je svjesno intervenirao u unutrašnjost mase, stvarajući djela koja podjednako privlače ritmom i ravnotežom masa te unutrašnjim svojstvima kao što je prozirnost i odsjaj. Pažljivom obradom površine volumena filtrirao je  i regulirao tijek svjetlosti kroz staklene dubine, čime je svoje skulpture snažno povezao s prostorom.
Osobnu kiparsku poetiku izvedenu u svjetlosnim dinamičnim masama jezgre i rubova uspješno primjenjuje i u djelima izvedenim u bronci kao što je Životinjska lubanja s rogom.

Tekst: Tatijana Gareljić, muzejska savjetnica Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb
Foto: iz arhive Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb

Skip to content