Josip Diminić
(1937. – 2019.)
Uzajamni prihvat, 1974.
fiberglas, boja
58,5 x 55 x 21, 5 cm
MG-3359

Slikarstvo je završio na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1963. godine (M. Tartaglia). Od 1984. pa do umirovljenja 2008. godine bio je profesor kiparstva na Odsjeku za likovnu umjetnost Filozofskog fakulteta u Rijeci, kasnije Akademije primijenjene umjetnosti, čiji je i suosnivač. Suosnivač je mnogih hrvatskih likovnih manifestacija i izložaba kao što su Mediteranski kiparski simpozij u Labinu i Međunarodna kiparska škola u Vrsaru.
Najprepoznatljiviji je po svojim koloriranim organičkim i antropomorfnim skulpturama, podjednako uspješno pretočenim u medije crteža i grafike. U drvu, kamenu, bronci i obojenoj plastici oblikovao je stiliziranu asocijativnu, često erotičnu skulpturu. Od 1980. priklonio se figuraciji i radi keramoskulpture tematski vezane uz ptice antropomorfnih oblika kao simbola slobode. Izveo je spomenike i parkovne skulpture u Labinu, Rijeci, Karlovcu. Objavio je više grafičkih mapa.
Samosvojni apstraktni izraz karakteristično sažetih kiparskih oblika svedenih na iskonske organske simbole metaforičnog je značenja. Oblikuje skulpturu nerijetko s erotskim asocijacijama koje često akcentira bojom. Apstraktna skulptura Uzajamni prihvat izrađena je od fiberglasa kao podatnog kiparskog materijala svojstvenom ovom umjetniku.

Tekst: Tatijana Gareljić, muzejska savjetnica Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb
Foto: Goran Vranić © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb

Skip to content