Jadranka Fatur
(1949.)
Telefon,  1972.- 1973.
ulje, platno
170 x 135 cm
MG-4468

Jadranka Fatur (1949.) se slikom „Telefon“ predstavila publici još tijekom studentskih dana. Na prvi pogled promatraču je predstavljena scena svakodnevnog gradskog života, trenutak zabilježen u vrevi gradske ulice. Realnosti prizora pridonosi preciznost izvedbe detalja, čime je Jadranka Fatur najavila svoju budući status najpoznatije predstavnice slikarstva hiperrealizma u Hrvatskoj i regiji. Međutim, ova rana slika još sadrži elemente koji umjetnicu vežu uz slikarstvo nadrealizma, a koji se pojavljuju kao posljedica montaže dijelova kompozicije, kuta promatranja ili umetanja osobnih referenci poput letka s autoričinim likom prilijepljenim na središnji motiv telefonske govornice. Hiperrealizam kao slikarski pravac ne podrazumijeva vjerni prijenos scene zabilježene fotoaparatom na platno. Prijenos u drugi medij umjetniku omogućuje manipulaciju sadržajem u cilju uspostave subjektivne atmosfere doživljaja koji se uslijed savršenstva izvedbe doživljava kao prizor koji se u stvarnosti uistinu dogodio. Slika „Telefon“ paradigmatski je primjer metamorfoze stila od koketiranja s nadrealnim do čistog hiperrealizma koji pretpostavlja precizno tehničko umijeće izvedbe u realizaciji kompozicije ranije zabilježene fotografskom snimkom ili na osnovi kolaža snimki.
Jadranka Fatur (rođ.1949.) studirala je slikarstvo od 1969. do 1974. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Miljenka Stančića. Već 1973. postaje suradnica u majstorskoj radionici Krste Hegedušića, kasnije Ljube Ivančića. Iste godine predstavila se prvi put sudjelovanjem na 8. zagrebačkom salonu održanom u Umjetničkom paviljonu. U Pariz odlazi 1978. na jednogodišnje putovanje kao stipendistica Francuske vlade na sveučilište Ecole nationale superieure des Beaux-Arts. Nakon Pariza uslijedila su studijska putovanja u Meksiko, Grčku, Italiju, SAD, Austriju. Smatra se najvažnijom predstavnicom hiperrealizma u Hrvatskoj. Tijekom svoje karijere izlagala je na više od 200 skupnih i preko 20 samostalnih izložbi u Njemačkoj, Francuskoj, SAD, Poljskoj, Rumunjskoj, Nizozemskoj, Kanadi, itd.

Tekst: Željko Marciuš, muzejski savjetnik Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb
Foto: Goran Vranić © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb

Skip to content