Ivan Jeger (1911. – 1973.)

Antun Vrančić, 1944.
bronca
61 x 44 mm
MG-2892-594

Tomislav Krizman
1945.
srebro
pr. 43 mm
MG-2892-601

Ivan Jeger pripada maloj grupi studenata Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu koji se tijekom redovnog studija (1932.-1936.) opredjeljuju za medaljerski životni poziv. Po završetku studija nastavio je specijalizaciju (1936.-1938.) kod Ive Kerdića, a kao nadareni majstor ostao je suradnikom u njegovom atelijeru do 1945. Od 1947. godine, nakon usavršavanja u Pragu, predavao je obradu kovina na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.
Cijeli svoj profesionalni vijek posvetio je medaljerstvu. Prva medalja Stari Majerić, 1938. izvedena je pod utjecajem njegovog profesora Ive Kerdića. Kasnije, naročito u portretnoj sitnoj plastici vješto sintetizira oblike i apstrahira detalje što rezultira njegovim najboljim djelima. Također izrađuje niz medalja, plaketa i znački za kulturne i sportske manifestacije i ostale društvene događaje s figuralnim i simboličkim kompozicijama.
Članovi Numizmatičkog društva 1944. godine naručuju kod Jegera izradu plakete poznatog šibenskog humanista Antuna Vrančića, tražeći da njegov lik bude izveden prema bakrorezu Martina Kolunića – Rote iz 16. stoljeća. Jeger je majstorski reproducirao viđeno prenijevši uspješno jedan medij u drugi. Sve pojedinosti bakroreza prenesene su u visoki reljef. Godinu poslije, radeći u sličnoj maniri po starijem grafičkom predlošku, oblikovao je plaketu Ivan Kitonić.
Potpuna zrelost Jegerovog umjetničkog medaljerskog izričaja ogleda se u portretnoj medalji Tomislav Krizman iz 1945. godine. Djelo je izvedeno u visokom reljefu svjetlosne modelacije. Pomoću naglašenog plasticiteta i nemirne forme ostvario je najbolju psihološku karakterizaciju našeg velikog grafičara i njegov dinamični unutarnji život.

Tekst: Tatijana Gareljić, muzejska savjetnica Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb
Foto: Goran Vranić © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb

Skip to content