Polivalentna umjetnička ličnost, multimedijalna i interdisciplinarna umjetnica Maja Rožman na izložbu u Galeriji  “Josip Račić” prvi put izlaže dvadesetak slika – ulja i akrila na platnu manjih dimenzija –  iz ciklusa Slike s odmora. U spomenutim radovima od kojih se svaki istovremeno može promatrati kao pojava, ali i ideja, umjetnica istražuje širi pojam slike u kontekstu vizualne kulture.

Spomenuti ciklus  nastao je između 2019. i 2021., a izveden je u maniri svojevrsnog pop-realizma koji propituje predrasude o umjetnikovu radu kao odmoru, maljanju i relaksaciji, ne uvažavajući, primjerice, činjenicu da je u svaku sliku od ideje do realizacije uloženo 40 sati rada, te da je umjetničko stvaranje rad. Udvojenim pop – efektom na slikama se pojavljuju predmeti poput knjige, plutajućeg koluta u obliku flaminga, šarenih japanki, torbe za plažu, ljetnog šešira…  koje prema anketi većina ljudi povezuju uz godišnji odmor i  ljetovanje na moru.

Tim vizualnim inventarom umjetnica propituje  delirijski konzumerizam, kao i predvidljivost i uobičajenost navika ljudske vrste u cjelini.

Zasićenom estetizacijom autorica propituje i ikonografiju kiča potenciranog namjerom kojom ironizira potrošačko društvo i dogovorni odnos prema umjetnosti. Koloristički zasićeni foto-predmeti naslikani su poput polaroid fotografija  koje prikazuju suprotnosti između umjetničke stvarnosti i površne percepcije umjetnikova rada kao kontinuiranog, nikad završena, beskrajna odmora.

Foto: ©Maja Rožman

Skip to content