Mario Lalich, Tajni život napuštenih zidova

08. lipnja 2021. - 04. srpnja 2021.

Mario Lalich, Tajni život napuštenih zidova

Ideja za ovaj projekt došla je slučajno, za vrijeme karantene koju sam provodio u Tučepima. Tijekom dugih šetnji sa psom fotografirao sam uzorke gljivica na zidovima na koje sam spontano nailazio. Uvijek me privlačila estetika prirodnog propadanja, a gljivice su glavni protagonist tog procesa. … – napisao je za katalog izložbe „Tajni život napuštenih zidova“ Mario Lalić, etablirani splitski fotograf, koji je velik dio svoje karijere proveo u Americi, a čije radove zagrebačka kulturna javnost ima priliku razgledati od 8. lipnja do 4. srpnja 2021., u Galeriji „Račić“.

U autorskoj koncepciji Branka Franceschija, ravnatelja NMMU, u postavu je prezentirano 27 umjetnikovih fotografija. Neke od njih prikazuju kretanje gljivica različitih boja, oblika i uzoraka po različitim umjetnim površinama, a ostale u najvećoj mjeri pričaju priče o ljudima koji su postojali u tim prostorima.

U predgovoru kataloga izložbe Branko Franceschi piše – Po Lalichevoj kratkoj, ali indikativnoj izjavi, realizam njegovih apstrakcija narativno se vezuje na tragove ljudskih života koji su jednom aktivno ispunjavali prostor i gradili podloge sada prepuštene postupnoj degradaciji i polaganom pretvaranju u prah iz kojeg su potekli. Lalicheva koloristička posveta najstarijem živućem organizmu na planeti koji je podjednako zaslužan za održavanje ljudskog života, kao i za njegovu propast i razgradnju, naposljetku se pretvorila u estetsko pitanje, pitanje zora, izbora, likovne kultiviranosti, tehničke vještine i produkcijske vizije. U svojoj suštini život je nepodnošljivo jednostavan, svediv na biološke mehanizme i nagon opstanka. Upravo zato trebamo umjetnike – sadržaj čini veliku razliku.

Foto: © Mario Lalich

Skip to content