26. EMA
EDUKATIVNI PROGRAM: Izvan-redna moderna
Vrijeme održavanja edukativne akcije u NMMU: 30.travnja – 28.svibnja 2021.

Izložbama, Predsuvremena akcija – postmoderna reakcija i Spone – Zagrebačka likovna akademija i slovenski umjetnici između dvaju ratova, Nacionalni muzej moderne umjetnosti predstavlja i tumači temu 26. EMA-e.
Kroz stručna vodstva i likovne radionice u okviru edukativnog programa Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti Izvan-redna moderna, sudionici će imati priliku istraživati posebnosti vizualne umjetnosti koje izmiču kategorizaciji, pokušat će im se približiti metode i razmišljanja koje su umjetnike potaknule na stvaranje umjetnosti izvan okvira, ali i otkriti kako su umjetnici zbog želje za usavršavanjem bili spremni prijeći i geografske granice.
Veselimo se vašem sudjelovanju u programu 26. EMA-e.
VAŽNO: Radi poštivanja epidemioloških mjera broj sudionika u edukativnom programu ograničen je na 5 osoba. Molimo vas da svakako prethodno najavite svoje sudjelovanje. Prijave možete poslati na email iris.poljan@modgal.t-com.hr (muzejska pedagoginja, voditeljica programa 26. EMA-e), a prijaviti se možete i telefonski na broj 01 60 41 055 (blagajna Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti).

Vodstva za građanstvo:
Postav zbirke 1850. – 2021., utorak, 4.5., u 17 sati
Izložba: Predsuvremena akcija – postmoderna reakcija, utorak, 11.5., u 17 sati
Izložba: Predsuvremena akcija – postmoderna reakcija, subota, 15.5., u 11 sati (vodstvo kustosa – autora izložbe)
Postav zbirke 1850. – 2021., Međunarodni dan muzeja, utorak, 18.5., u 11 sati – besplatan ulaz
Izložba: Predsuvremena akcija – postmoderna reakcija, petak, 21.5., u 17 sati
Postav zbirke 1850. – 2021., utorak, 25.5., u 17 sati
Postav zbirke 1850. – 2021., srijeda, 26.5., u 11 sati
Izložba: Spone – Zagrebačka likovna akademija i slovenski umjetnici između dvaju ratova, petak, 28.5., u 17 sati

Likovne radionice za djecu i mlade:
Napomena: likovne radionice izvest će se u Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti i u on-line obliku. Pojedinosti o programu možete pratiti na našem webu, www.moderna-galerija.hr/edukacije , Facebooku, www.facebook.com/modernagalerijazagreb, i Instagramu, www.instagram.com/nmmu_zagreb

Program likovnih radionica:
1. Izvan okvira
petak, 7.5., 17 do 18.30 sati
Radionica se bavi djelima modernih i suvremenih umjetnika koji su izražavali svoje umjetničke ideje na neobične načine. Obilaskom izložbe Predsuvremena akcija – postmoderna reakcija spoznat ćemo kako umjetnici ideje pretvaraju u umjetnost, istražiti raznovrsne načine stvaranja djela te otkriti kako i obični predmeti mogu postati umjetnička ostvarenja.
Kreativni zadatak potaknut će razmišljanje i istraživanje kako ideju pretvoriti u umjetnost korištenjem umjetničkih i neumjetničkih materijala.

Tehnika: kombinirana

2. Oblik prostora
petak, 14.5., 17 do 18.30 sati
Skulpture Ivana Kožarića, Oblike prostora, pronaći ćemo u postavu izložbi muzeja. Vizualno ćemo ih istražiti i skicirati kako bi otkrili načine na koje je kipar osmislio i prikazao prostor. Razgovorom ćemo se dotaknuti različitih načina prikazivanja prostora. Slijedi kiparski eksperiment koji će nas uvesti u kreativni zadatak tijekom kojega ćemo oblikovati vlastite oblike prostora.

Tehnika: papir, karton

3. Preko granice
subota, 15.5., 11.30 do 13 sati
Obilaskom izložbe Spone istražit ćemo likovno stvaralaštvo slovenskih učenika koji su studirali na zagrebačkoj akademiji likovnih umjetnosti. Vizualno i tematski usporediti ćemo njihove radove s radovima njihovih profesora i kolega. Likovni zadatak bit će vizualno potaknut temom kolodvor, temom kojoj su hrvatski i slovenski umjetnici pristupili na ekspresionistički način. Vlastita viđenja teme naslikat ćemo u tehnici vodenih boja.

Tehnika: vodene boje

4. Monokrom
utorak, 18.5. – Međunarodni dan muzeja, 17 do 18.30 sati
Izložba Predsuvremena akcija – postmoderna reakcija upoznat će nas s pojmom monokroma (slike u jednoj boji). Otkrit ćemo umjetnike koji su stvarali monokrome i tehnike u kojima su se izražavali. Kreativni zadatak pojasnit će nam kako stvoriti rad u tehnici monotipije u boji po izboru.

Tehnika: monotipija

5. Obrazi
subota, 22.5., 11.30 do 13 sati
Radovi slovenskog umjetnika Mihe Maleša, izloženi na izložbi Spone, uvest će nas u temu likovne radionice. Istražit ćemo motive njegovih djela i proučiti umjetnikov rukopis kako bi otkrili kako se grafički izraziti. Naš kreativan zadatak inspirirat će ekspresionistička grafika Obrazi. Potaknuti njome izrađujemo crteže koje zatim izvodimo u grafici.
Tehnika: grafika

Ukoliko nam želite poslati svoj rad, inspiriran temama i kreativnim zadacima Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti, možete to učiniti putem emaila. Mail adresa za slanje radova: iris.poljan@modgal.t-com.hr (uz fotografiju rada molimo vas navedite ime, prezime i dob autora).
Vaše radove objaviti ćemo na web stranici NMMU (sekcija: Edukacije).

Skip to content