Veliko nam je zadovoljstvo podijeliti s vama važnu vijest o promjeni naziva Moderne galerije u Nacionalni muzej moderne umjetnosti.
Izuzetni nacionalni značaj najvažnije i s fundusom od 11.000 umjetnina najbogatije zbirka hrvatske likovne umjetnosti od 19. stoljeća do danas, odlukom Vlade Republike Hrvatske 1. travnja, 2021. godine potvrđen je promjenom naziva institucije u Nacionalni muzej moderne umjetnosti. Riječ je o prvom muzeju u Republici Hrvatskoj koji u svom nazivu nosi nacionalni status.
Prijedlog za izmjenom naziva na tragu je višegodišnjeg nastojanja djelatnika muzeja i njegovih ravnatelja, a posljednji i uspješni prijedlog uputio je sadašnji ravnatelj Branko Franceschi. Zahvaljujući potpori Hrvatskog muzejskog vijeća i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, dugogodišnja nastojanja da muzejska funkcija, značaj i uloga institucije budu jasne iz naziva napokon je ostvarena. Uvjereni smo da će se promjena naziva pozitivno odraziti na sve tekuće probleme vlasništva nad zgradom i zbirkom Muzeja.

Skip to content