Na kamenim pločama pored mora, gdje se često kupam,
čekao sam Perzeide. Vidio sam ih nekoliko, prošla su
i dva aviona ocrtavajući pri dugoj ekspoziciji tanku
liniju svjetla, vidio sam mliječni put kako „putuje“
od istoka prema zapadu, vidio sam plivaricu koja
svojim jakim svjetlom daje obrise i formu stijenama
ispred mene.
Otišao sam oko ponoći.
Onda smo jeli kruh i pršut i pili vino, a meteori su
parali nebo.
Mario Kučera

Nigdje je naziv serije fotografija i izložbe suvremenog hrvatskog fotografa Marija Kučere, koju će zagrebačka kulturna javnost imati priliku razgledati od 8. travnja do 2. svibnja, u Galeriji Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti "Josip Račić". Kroz dvadesetak crno – bijelih fotografija, koje je prošlo ljeto snimio na Visu, a prvi put predstavlja na izložbi u Galeriji „Račić“, umjetnik nas uvodi u svoj doživljaj stvarnosti na osebujan način.

U predgovoru kataloga, koautorica izložbe i likovnog postava  Lana Šetka piše - Iako je iz Zagreba krenuo s određenom koncepcijom o tome kako bi njegova nova serija fotografija trebala izgledati, dolaskom na otok, kojem se zbog ljepote prirode i pozitivne energije često vraća, shvatio je da je svoju prvotnu ideju već mentalno proživio i da mu više ne predstavlja nikakav izazov. Neopterećen tragovima prošlosti i oslobođen neizvjesnosti koju nosi budućnost, Kučera je na tom udaljenom mjestu uspio osjetiti čistoću sadašnjosti, a kroz prizmu proživljenog iskustva i emocionalnog stanja stvorio je niz prostorno i vremenski nedefiniranih kadrova koji su mogli biti snimljeni na bilo kojem drugom mjestu ili uopće nisu morali nastati. Objedinjeni u seriji pod nazivom „Nigdje“, prvi ih put javnosti predstavlja u Studiju Moderne galerije „Josip Račić“.

S obzirom na epidemiološku situaciju službeno otvorenje neće se održati.

Životopis umjetnika

Mario Kučera rođen je 1967. u Slavonskom Brodu. Diplomirao je povijest na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Iako se fotografijom počeo baviti već u osnovnoj školi, dolaskom u Zagreb počeo je intenzivnije fotografirati. Prve profesionalne fotografije s ratnih područja objavljivao je u važnim hrvatskim i stranim dnevnim novinama. Radio je za Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, a bio je angažiran i u nekoliko tada vodećih novina i časopisa te se paralelno bavio umjetničkim projektima. Redovito izlaže na samostalnim i skupnim izložbama.

 

Foto: Mario Kučera, Bez naziva, iz ciklusa Nigdje ©Mario Kučera

 

 

 

Skip to content