Moderna galerija ovogodišnji izložbeni program je zaključila kritičkom retrospektivom velikana hrvatskog slikarstva Jerolima Miše, koju je priredila u suradnji s Galerijom umjetnina iz Splita, a  povodom 130 obljetnice rođenja i 50 godina smrti istaknutog hrvatskoga slikara.

Izložba pod nazivom Jerolim Miše: od buntovnika do barda u autorskom konceptu dr. sc. Ane Šeparović donosi fenomenološki i problemski prikaz opusa kojeg predstavlja kroz karakteristične tematske odnosno idejne cjeline. Kako se Miše iskušao u raznovrsnim medijima i žanrovima: slikarstvu, grafičkom dizajnu, likovnoj kritici i književnosti, slike su na izložbi praćene njegovim tekstovima, kao i tekstovima njegovih suvremenika. Na taj način istaknute su brojne silnice – povijesni, politički i društveni kontekst, intelektualni i duhovni horizont, ideologemi i ukus vremena – koje su se prelamale u njegovim djelima i koje nam otkrivaju iznimnu slojevitost ovog vrlo kompleksnog opusa. Izložba pokazuje djela iz svih razdoblja: od 1910-ih kada se kao mladi slikar predstavlja kao buntovnik koji ruši stare naslijeđene vrijednosti, sve do poslijeratnog razdoblja kada postaje dio likovnog establišmenta – bard, koji još za života stječe kanonsko mjesto unutar hrvatske likovne umjetnosti.

Postav izložbe, u koordinaciji Lade Bošnjak Velagić, više kustosice Moderne galerije, objedinjuje 130 umjetnikovih slika i crteža, najvećim dijelom iz zbirki Moderne galerije i Galerije umjetnina iz Splita, ali i iz brojnih hrvatskih muzejskih institucija te javnih i privatnih kolekcija.

Uz izložbu je predstavljena i knjiga Jerolim Miše, Dokumenti, vrijeme, kritike iz Biblioteke Povijest Moderne galerije. Riječ je o petom u nizu izdanja kojima se ova značajna institucija na svojevrstan način odužuje istaknutim osobnostima koje su sudjelovale u njezinom profiliranju i ostvarivanju statusa koji joj danas s pravom pripada. Uvažena povjesničarka umjetnosti i leksikografkinja dr. sc. Ana Šeparović - čiji su znanstveni radovi počevši od disertacije iz 2014., sustavno rasvjetljavali Mišino dugo djelatno razdoblje - priredila je ovu knjigu u kojoj se donosi izbor njegovih likovnih kritika i presjek javnog djelovanja umjetnika, koji je unatoč kratkom formalnom ravnateljstvu u Modernoj galeriji (od 1. travnja do 1. srpnja 1955.), neposredno utjecao na njezin ustroj i izložbene djelatnosti tijekom dužega razdoblja. Urednica knjige je dr. sc. Libuše Jirsak, donedavna viša kustosica Moderne galerije, koja je priredila i uredila prethodna tri izdanja iz iste biblioteke.

Nakon premijernog predstavljanja u Zagrebu, izložba Jerolim Miše: od buntovnika do barda , izložba je bila predstavljena i u Galeriji umjetnina u Splitu, od 11. veljače do 28. ožujka 2021.

Vodstva za građanstvo – Izložba Jerolim Miše: od buntovnika do barda
Moderna galerije je uz kupljenu ulaznicu za građanstvo organizirala besplatna vodstva po izložbi Jerolim Miše: od buntovnika do barda.
Vodstva je održala autorica izložbe dr. sc. Ana Šeparović

Termini:
petak, 22.1. 2021., u 17 sati
utorak, 26.1.2021., u 17 sati

S obzirom na epidemiološku situaciju, vodstva su bila ograničena na pet osoba te je bila obvezna prethodna najava na e-mail: am.kovac@modgal.t-com.hr
(za vodstvo 22.1.2021. prijave su zaprimane do 22.1. u 15 sati, a za vodstvo 26.1.2021. prijave su zaprimane do 26.1. u 15 sati).
Pri posjetu Modernoj galeriji, bilo je obvezno poštivanje epidemioloških mjera HZJZ i odluka koje je propisao Nacionalni stožer civilne zaštite RH.

Foto: Goran Vranić ©Moderna galerija

Skip to content