3rd-SPACE.EU/rope p r o j e c t n o . 1 – Otvorenje bez ceremonija – europska umješnost u vrijeme korone

 

 

U Studiju Moderne galerije „Josip Račić“ od 10. prosinca 2020. do 10. siječnja 2021., nacionalni muzej moderne umjetnosti, uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba i Veleposlanstva Savezne Republike Njemačke u Republici Hrvatskoj, predstavio je izložbu 3rd-SPACE.EU/rope p r o j e c t n o . 1 – Otvorenje bez ceremonija – europska umješnost u vrijeme korone. Riječ je o izložbi u okviru međunarodnog kulturnog projekta 3rd-SPACE.EU/rope, koji su 2019. osmislili Lina Franko i Andi Slawinski, uz tim od tridesetak međunarodnih suradnika.
Izdanje p r o j e c t n o . 1, Otvorenje bez ceremonija – europska umješnost u doba korone, nastalo je kao svojevrsna reakcija na postojeću pandemiju i njen utjecaj na kulturu.
Veliko kulturno događanje 3rd-SPACE.EU/rope, koje je prošlog ljeta u dvorcu Frankopan u Kraljevici trebalo okupiti četrdeset umjetnika iz različitih područja umjetnosti, zbog koronavirusa je podijeljeno u pet manjih projekata, koji su se održali kroz proteklih pet mjeseci. Svako od tih događanja može se zamisliti kao eksperimentalno istraživanje pojedinih umjetničkih područja bez publike, popraćeno filmskom dokumentacijom koja će početkom iduće godine biti prezentirana na službenoj web stranici projekta https://www.3rd-space.eu. Izložba u Studiju "Josip Račić" obilježila je završetak projekta 2020.

O projektu

Projekt 3rd-SPACE.EU/rope nastao je s vizijom stvaranja novog zajedničkog kulturnog identiteta Europe, u kojoj bi otvorena, transdisciplinarna i eksperimentalna razmjena mišljenja bila moguća unatoč geografskim i kulturnim granicama. S tim ciljem Franko i Slawinski okupili su međunarodne vizualne umjetnike, pisce, glazbenike, glumce, režisere i znanstvenike. Umjetnički festivali, izložbe, kazališna, filmska, glazbena i književna događanja te međunarodni rezidencijalni programi i simpoziji dio su transdisciplinarnog programa, koji će se u okviru projekta 3rd-SPACE.EU/rope i u organizaciji udruga za promicanje kulture i umjetnosti RIZOM [ K ] i RHIZOM [ D ] idućih deset godina održavati u Hrvatskoj.

Cilj projekta je formiranje Trećeg prostora kao prostora međukultura, stvarnog i virtualnog mjesta, u kojem umjetnici istražuju različite oblike kulturnog izražavanja i ispituju ispravnost postojećih društvenih normi i tradicija kako bi se unaprijedilo razumijevanje umjetnosti i na taj način doprinijelo nastanku mirnog, otvorenog i tolerantnog društva. U tom kontekstu na zajedničkoj izložbi u Studiju „Račić“ Lars Breuer, Lina Franko, Igor Grubić i Marijana Pende pokazat će u različitim medijima, poput slika na platnu, murala, video performansa, fotografije i skulpture, radove u kojima istražuju kako se kultura i umjetnost mogu nositi s kriznim situacijama, kakve posljedice krize ostavljaju na društvo i u kojoj mjeri utječu na produkciju i koncepciju umjetničkog stvaranja.

 

O radovima na izložbi

Kao rezultat procesa istraživanja izražajnih figura u hrvatskom jeziku te njihovih poveznica sa skulpturama i spomenicima diljem Europe, njemački umjetnik Lars Breuer pokazao je dvije slike (140 x 280 cm i 280 x 140 cm) za koje je kreirao poseban font. Oba rada, jedan s njemačkim, a drugi s hrvatskim tekstom, sastoje se od dvije rečenice suprotnog značenja, a njihov dualitet vidljiv je i u kompoziciji i u tehnici slika. Izvorni hrvatski tekst koji potječe sa srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika nastalih između XII. i XIV. stoljeća, proizlazi iz dijaloga živih i mrtvih (plesa sa smrću), a pojavljuje se i u švicarsko-njemačkom i hrvatsko-bosanskom graničnom području. Umjetnik se već ranije poslužio sličnim natpisom na muralu koji je izveo Njemačkoj, a identičan tekst, na koji je naišao u romanu Saše Stanišića Herkunft, odlučio je upotrijebiti u novom kontekstu, kreirajući na taj način Treći prostor kao dio projekta 3rd-SPACE.EU/rope. Drugi tekst, Fremd bin ich eingezogen, fremd zieh ich wieder raus, što u hrvatskom prijevodu znači Stigao sam kao stranac, kao stranac i odlazim, napisao je Wilhelm Müller, a svoj izvor ima u romantičnom okruženju ciklusa pjesama Zimsko putovanje Franza Schuberta, nastalog 1827. godine. Tekst opisuje osjećaj otuđenosti pojedinaca na putovanju ili u svojoj vlastitoj kulturi.

Instalacija Line Franko sastoji se od dva murala – dvije slike (400 x 360 cm) na zidovima galerijskog prostora i videa. Umjetnica je pri koncipiranju rada preuzela točan ovalni oblik prolaza koji dijeli dvije prostorije Studija „Račić“ te u zadani format koristeći formu dvostrukog Sixtona u prvoj prostoriji konstruirala broj 3, a u drugoj slovo S, simbole projekta 3rd-SPACE.EU/rope.
Na presjecima linija i ploha nastaje prema matematičkoj teoriji presjeka skupova treći prostor ili 3rd-SPACE, koji umjetnica tumači i kao međuprostor kultura. Video 3rd-SPACE.EU/rope koji prati murale nastao je ove godine u suradnji s Andijem Slawinskim, Susanne Ristow i Enom de Wit.
Kombinacijom ova dva rada umjetnica želi ukazati na nužnost umrežavanja i suradnje kako bi se umjetnička produkcija mogla nastaviti i u vrijeme krize uzrokovane Covidom – 19, a s ciljem da se komunikacijom izbjegne udaljavanje i isključivanje pojedinaca izazvano zatvaranjem granica i uvođenjem novih mjera opreza. Na taj način ovaj rad odražava novu kognitivnu disonancu u svijetu i nudi rješenja.

Vizualni umjetnik Igor Grubić na izložbi je predstavio dva rada – kolor fotografije iz serije „Ožujak – svibanj, 2020.“< i video performans „Untitled (an artist, a curator, a museum). Devet fotografija odabranih za ovu prigodu umjetnik je snimio za vrijeme karantene, a prikazuju prazna dječja igrališta koja skrivaju neočekivane modernističke arhitektonske likove i otkrivaju nove scenografske perspektive. Kroz njih umjetnik istražuje u kojoj mjeri možemo tolerirati ograničenje osobnih sloboda u ime javne sigurnosti kojom se u pojedinim situacijama politički manipulira.
Video performans “Untitled (an artist, a curator, a museum)”, u produkciji Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, umjetnik je posvetio Mladenu Stilinoviću i njegovom radu An Artist Who Cannot Speak English Is No Artist. Grubićev video performans snimljen je u studenom 2020., u Muzeju suvremene umjetnosti, u Zagrebu a bazira se na tri rečenice koje je osmislio:

An Artist who Cannot Live what s/he Preaches is Not an Artist.
A Curator who Cannot Live what s/he Preaches is Not a Curator.
A Museum which Cannot Live what it Preaches is Not a Museum.

Na crnom platnu, koje je poput onog za sliku nategnuto preko drvene konstrukcije, umjetnik slaže papire formata A4 sa slovima. U dva navrata mijenja nekoliko riječi. Perofrmans završava podizanjem slike vertikalno, dok tekst i papiri s panela polako klize i padaju na pod. Što simbolički govori o fragilnosti i krhkosti čitavog sistema, kao i nas samih ako ne držimo balans između solidarnosti, odgovornosti, etičkih načela.. Publika je u sedam minuta mogla vidjeti čitav stvaralački proces – od prazne pozornice, izgradnje panela do postavljanja i izmjene tekstova.

Skulptura Marijane Pende Looking forward to seeing you – osmišljena je za izložbu ‘Mjesto isprekidanih odlazaka“, koja se tijekom 58. Venecijanskog bijenala održavala u paviljonu Arsenale Nord, a sastoji se od metalnih dijelova i pleksiglasa u kombinaciji s drugim elementima koji su rezultat umjetničinog intenzivnog eksperimentiranja tijekom nekoliko godina u dubrovačkoj tvornici ugljeno-grafitnih komponenata TUP. Razlika u materijalima je očita, ravne crte i homogene površine suprotstavljaju se mekim oblicima i zagasitom sivilu koje podsjeća na tkanine ili na anikoničko slikarstvo. Pende stvara dijalog između dva svemira koji su perceptivno i konceptualno udaljeni, a koji promatraču pružaju vidne i taktilne poticaje. Prozirnost pleksiglasa koji se djelomično zrcali, sugerira kontinuitet između vanjskog dijela i unutrašnjosti skulpture.Stvarajući fuziju s onim što ga okružuje, djelo promatraču sugerira suštinski kontinuitet između skulpture i konteksta koji se neprestano preklapaju. Krajnji element dijaloga između konteksta i ovog djela proizlazi iz projekcija boja na tlo ili na plohe pleksiglasa, njegovo se područje proširuje, granice se isprepliću i na taj način širi svoje vlastito prisustvo u interakciji s prostorom, uz svjetlo koje prelazi preko njega.

 

Životopisi umjetnika

Lars Breuer (1974., Aachen, Njemačka) živi i radi u Kölnu kao slobodni umjetnik. Sudjelovao je na brojnim značajnim svjetskim izložbama, a njegovi radovi dio su mnogih javnih zbirki, poput zbirke Ludwig Forum für Internationale Kunst u Aachenu, zbirke Kunsthalle Düsseldorf, zbirke Muzeja Folkwang u Essenu, zbirke pokrajine Nordrhein Westfalen te zbirke Justin Art House Muzeja u Melbournu.

Lina Franko (1977., Zagreb, Hrvatska) živi i radi kao slobodna umjetnica u Düsseldorfu, Zagrebu i Kraljevici. Izlagala je u brojnim muzejima i galerijama u Njemačkoj i Hrvatskoj. Predstavljala je Hrvatsku na „The Third Beijing International Art Biennale“, u Pekingu, a 2018. osnovala je Udrugu za promicanje kulture i umjetnosti Rizom [ K ] sa sjedištem u dvorcu Frankopan u Kraljevici. Direktorica je umjetničkog projekta 3rd-SPACE.EU/rope .

Igor Grubić (1969., Zagreb, Hrvatska) aktivan je kao multimedijalni umjetnik u Zagrebu od ranih 90-ih godina prošloga stoljeća stvarajući fotografije, videoradove i site-specific akcije. Njegove intervencije u javni prostor, zajedno s video radovima istražuju prošle i sadašnje političke situacije dok se probija kroz tkaninu stvarnosti. Grubić je sudjelovao na brojnim važnim međunarodnim izložbama te je predstavljao Hrvatsku na 58. Venecijanskom bijenalu.

Marijana Pende (1973., Dubrovnik, Hrvatska) živi i radi u Dubrovniku. Diplomirala je na Akademiji lijepih umjetnosti u Veneciji. Marijana Pende održala je samostalnu izložbu u MSU u Rijeci, Gliptoteci HAZU u Zagrebu, Muzeju suvremene umjetnosti Istre u Puli te Muzeju Palazzo Costanzi u Trstu. U organizaciji Umjetničke galerije Dubrovnik izlagala je s Izvorom Pende i Slavenom Toljem u paviljonu Arsenale Nord tijekom 58. Venecijanskog bijenala, 2019. Ove godine izlagala je i na grupnoj izlozbi GOOD TROUBLE / Artists Respond to the 2020 Presidential Election u Whitebox Harlem Art center u New Yorku.

S obzirom na epidemiološku situaciju službeno otvorenje nije se održalo.
Izložbu je uz pridržavanje epidemioloških mjera koje je propisao Nacionalni stožer civilne zaštite Republike Hrvatske moguće razgledati u radno vrijeme Studija „Josip Račić“, od ponedjeljka do petka od 11 do 19 sati, a subotom i nedjeljom od 10 do 13 sati. Studio „Račić“ praznikom je zatvoren.

 

Ilustracija: Projekcija prostora Studija Moderne galerije  "Josip Račić" za izložbu 3rd-SPACE.EU/rope p r o j e c t n o . 1 – Otvorenje bez ceremonija – europska umješnost u vrijeme korone - Lina Franko

Skip to content