Nacionalni muzej moderne umjetnosti, zagrebačka Moderna galerija, od 23. do 27. studenoga 2020. organizirala je muzejsko – edukativni projekt 10 škola – 10 umjetnika. Riječ je o projektu koji je prije 16 godina osmislila viša kustosica Ivana Rončević Elezović s ciljem da srednjoškolci kroz njega steknu nova znanja i razviju nov odnos prema instituciji muzeja, kao i o materiji koju obrađuju.

S obzirom na epidemiološku situaciju uzrokovanu virusom SARS-CoV-2, ove godine je izostao susret u Vranyczanyjevoj palači, ali program u kojem sudjeluju srednje škole iz Osijeka, Valpova, Varaždina, Zagreba, Rijeke, Pule, Zadra i Splita, održao se putem mrežne komunikacije. Tijekom studenoga, u prethodno dogovorenim terminima, škole su međusobno u parovima prezentirale obrađene teme, a ostali su sudionici istovremeno mogli pratiti njihove prezentacije, radionice i diskusiju – aktivni dijalog između dviju strana.

Tema programa bila je Moderna i suvremenost, a školski timovi – koje su činili tri učenika i mentor – imali su zadatak uočiti odnos između hrvatske moderne i
suvremene umjetnosti na temelju usporedne analize djela iz zbirke Moderne galerije i slika Lovre Artukovića predstavljenih na umjetnikovoj izložbi Usporavanje, koju su u Modernoj galeriji priredili Umjetnički paviljon u Zagrebu i Umjetnička galerija Dubrovnik. Na taj način učenici su postali istraživači, ali i predstavljači svog projekta.
Sažetci prezentacija i fotografije projekta bili su objavljeni na mrežnim stranicama Moderne galerije (web, Facebook, Instagram).

Autorica i voditeljica programa je Ivana Rončević Elezović, viša kustosica Moderne galerije.

Asistenti u realizaciji projekta bili su: Lana Šetka, savjetnica za marketing / odnosi s javnošću, Iris Poljan, muzejska pedagoginja i Mihovil Krušlin, vanjski suradnik.

 

Popis škola koje su sudjelovale u projektu i njihovih tema:

I. gimnazija, Osijek: Lovro Artuković, Jesenski izlet, 2017.–2019. – Fanny Daubachy, Put u šumu, oko 1860.

Srednja škola Valpovo: Lovro Artuković, Proljeće, 2016. – Slava Raškaj, Lopoči I, 1899.

Druga gimnazija, Varaždin: Lovro Artuković, Ženski lik u prostoru (Teschi), 2018. – Nasta Rojc, Autoportret u lovačkom odijelu, 1912.

V. gimnazija, Zagreb: Lovro Artuković, Puni mjesec u mojoj kuhinji, 2019. – Anka Krizmanić, Radničko predgrađe Nova Ves, 1912.

XVI. gimnazija, Zagreb: Lovro Artuković, Haljina na cvjetove, 2019. – Vlaho Bukovac, Japanka, 1898.

Prva riječka hrvatska gimnazija, Rijeka: Lovro Artuković, Pljusak u dvorištu, 2019.– 2020. – Milan Steiner, Kiša, 1918.

Škola primijenjenih umjetnosti i dizajna, Pula: Lovro Artuković, Raspra u atelijeru, 2019.–2020. – Anka Bestal, U atelijeru, 1913.

Gimnazija Vladimira Nazora, Zadar: Lovro Artuković, Noćna svjetla, 2019. – Vjekoslav Karas, Portret Ane Krešić, 1852.–1856.

IV. gimnazija „Marko Marulić“, Split: Lovro Artuković, Šetnja u magli, 2018.–2019. – Emanuel Vidović, Angelus, 1906.–1907.

Skip to content