Nadam se da ćete u ovoj gužvi, buke i galame, koju živimo da bismo opstali pronaći trenutke tišine za Maksi Mir, baš kao što su ga pronašle ptice grabljivice lebdeći nekoliko stotina metara iznad naših glava u potpunoj tišini. Kada sam lebdio u balonu iznad Zagreba spoznao sam tu njihovu apsolutnu tišinu usprkos zagrebačkoj vrevi koja se dolje odvijala. Nažalost, rijetki su oni koji su sposobni usred najveće gužve pronaći svoj mir. Ovom bismo izložbom voljeli podsjetiti ljude da im nisu potrebna krila kako bi se vinuli iznad svojih problema. Dovoljno je na trenutak pobjeći u tišinu Maksi Mira. S razlogom sam napisao „našom“ jer je prapradjed kustosice izložbe Ive Körbler , botaničar Franjo Serafin Körbler, koji je na poziv nadbiskupa Jurja pl. Haulika iz Beča došao živjeti u Zagreb kako bi napravio Hortikulturni plan na kojem se temelji današnji izgled perivoja Maksimir – izjavio je suvremeni hrvatski fotograf Saša Ćetković uoči svoje izložbe Maksi Mir ( koju je javnost – uz obavezno pridržavanje epidemioloških mjera koje je propisao Nacionalni stožer civilne zaštite RH – imala priliku razgledati u Studiju Moderne galerije "Josip Račić" od 20. listopada do 5. studenoga 2020.

Umjetnik je u postavu, koji je osmislio, uz povjesničarku umjetnosti i likovnu kritičarku Ivu Körbler pokazao četrnaest digitalnih kolor fotografija koje je u posljednje dvije godine snimio u jednom od najljepših europskih parkova.

Iva Körbler, autorica teksta u katalogu izložbe, piše: …Veliki dijelovi plavih jezera, snježne bjeline i smeđi tonaliteti drveća daju ovom ciklusu autentičan kontemplativni i meditativni ton. Mijene godišnjih doba ne mijenjaju trajnu ljepotu prirode maksimirskog perivoja, već mu svaki put iznova daju nov koloristički plašt, otkrivaju nove nepravilne, razvedene volumene i cjeline vegetacije, kao što bismo i mi, gradski ljudi trebali kroz godinu mijenjati sebe u skladu s prirodnim ritmovima i ciklusima. Ideja Saše Ćetkovića želi pokazati kako to nije tek jedna od postneoromantičarskih utopija, već sasvim stvarna opcija bijega od gradske histerije i teških dnevnih energija metropole u divnu kreaciju perivoja Maksimir…

Životopis umjetnika

Rođen 1968. u Zagrebu, gdje je završio Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn, Odjel fotografije. Treća je generacija fotografa u obitelji koja se posvetila fotografiji. Surađuje s vodećim reklamnim agencijama, agencijama za odnose s javnošću i Hrvatskom turističkom zajednicom. Bio je službeni fotograf HNK-a u Zagrebu gdje je snimao operne, baletne i dramske predstave, te portrete njihovih protagonista. U novinskoj fotografiji bio je urednik fotografije, fotograf i stručni suradnik u svim relevantnim hrvatskim mjesečnim i tjednim izdanjima. Imao je 11 samostalnih izložbi fotografija i sudjelovao na više od 50 skupnih. Član je ULUPUH-a i HZSU-a.

Zbog epidemiološke situacije, službenog otvorenja nema, a publika izložbu Saše Ćetkovića u Studiju Moderne galerije “Josip Račić” može razgledati u radno vrijeme galerije “Račić”, od ponedjeljka do petka od 11 do 19 sati i subotom i nedjeljom od 10 do 13 sati, uz pridržavanje mjera koje je propisao Nacionalni stožer civilne zaštite RH. Praznikom je galerija zatvorena.

 

Foto © Saša Ćetković

Skip to content