U Studiju Moderne galerije „Josip Račić“, od 9. srpnja do 2. kolovoza 2020., predstavljena je izložba zagrebačke umjetnice Ine Drutter.

U autorskoj koncepciji muzejske savjetnice Moderne galerije Dajane Vlaisavljević i akademika Tonka Maroevića  izložba je pokazala trideset radova slikarice koja je krajem osamdesetih godina prošloga stoljeća diplomirala na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, u klasi slikara Josipa Biffela. Riječ je o radovima na papiru u kombiniranoj tehnici od kojih su neki nastali još za vrijeme umjetničinog studija, ali i onim kasnijim, iz sredine 2000 – ih. Svi radovi dio su donacije umjetničinog oca Isaka Druttera Modernoj galeriji. Gospodin Drutter početkom 2020. darovao je Modernoj galeriji – nacionalnom muzeju moderne umjetnosti, pedeset radova iz bogate slikarske ostavštine svoje kćeri, koja u cjelini broji više od 2.500 djela.

„Kratak kreativni luk slikarice Ine Drutter bio je iznimno intenzivan i vrlo koherentan. Činjenica da je dugo bolovala i nije imala fizičkih moći za veće zadatke i pretencioznije formate, svakako je utjecala i na tehniku i na motiviku njezinih radova, ali je stoga u komornim dimenzijama i u introspektivnim prodorima dosegnula relevantnu razinu i ostvarila autentičan osobni izraz. Njezina radna dionica od oko desetljeća i pol zauzima posebno mjesto među likovnim traženjima i estetičkim usmjerenjima koncem dvadesetoga stoljeća, te nema mnogo dodirnih točaka s orijentacijom svojega naraštaja, no utoliko je više ulančana u stariju i dublju tradiciju slikarske refleksije i ekspresije.“

Tonko Maroević, iz predgovora u katalogu izložbe Ine Drutter u Studiju Moderne galerije „Josip Račić“

 

Ina Drutter, Šareni pas. Iz donacije Isaka Druttera Modernoj galeriji. Foto: Goran Vranić©Moderna galerija, Zagreb

Skip to content