Koncept: Branko Franceschi
Kustosi: Lada Bošnjak Velagić, Tatijana Gareljić, Klaudio Štefančić, Ivana Rončević Elezović, Dajana Vlaisavljević

Slučajna čuvaonica je realizirana kao post-potresni i pandemijski postav zbirke Moderne galerije. U labavom kronološkom redoslijedu predstavljene su sve umjetnine iz fundusa koje su se spletom potrebe smještaja umjetnina iz prethodnog postava muzejske zbirke za vrijeme trajanja izložbe ‘Ikonografija grada II’, te po evakuacijama iz potresom oštećenih čuvaonica muzeja i ureda državne i gradske uprave kojima su posuđene, zatekle u izložbenom prostoru muzeja. Tako su izložbene galerije postale najvećom muzejskom čuvaonicom.

Postav kojem je kustos slučaj, a povod nužda, publici omogućio je komprimiran i saturiran pregled kako dobro poznatih, tako i rijetko ili nikad izlaganih umjetnina koje se čuvaju u muzeju. Na razini prezentacije postav "Slučajne čuvaonice" stoga je dokinuo praksu izlaganja ‘najreprezentativnijih’ djela muzejskog fundusa. Umjesto da se izborom remekdjela potvrdio uvriježeni narativ o razvoju likovnosti u Hrvatskoj od sredine 18 st. do danas, slučaj je bio otvorio mogućnost tihe koegzistencije umjetnina kojom se uvriježena remek-djela dovela u neposredni kontakt s onima koje decenijama tavore u mraku čuvaonica da najvjerojatnije nikad ne budu izložena. Slučaj i elementarna nepogoda ne diskriminiraju, prema svemu se odnose jednako, ne poznajući i ne priznajući razlike, niti hijerarhiju vrijednosti. Publici je na volju bila prepuštena konstrukcija osobne interpretacije razvoja umjetničke prakse i fenomena, kao i odgovor na šira pitanja egzistencije u svjetlu paralelnih nepogoda koje su pogodile Zagreb.

Slučajna čuvaonica nas je podsjetila i na kronični nedostatak adekvatnih muzejskih čuvaonica i opće niske razine ispunjavanja zakonom i pravilnicima određenih muzeoloških standarda. Koncept Slučajne čuvaonice nastojao je iskoristiti prevratnički potencijal i posljedice neočekivanog događaja za postavljanje pitanja o neriješenim, potisnutim i zanemarenim aspektima organizacije i rada ovog i drugih muzeja koja postaju nevidljiva iza scenografije uvriježenog ‘stalnog postava’ muzejske zbirke. Postav je uključio 800 umjetnina, a u čuvaonicama Moderne galerije nalazi se još više od 10.000.

Zahvaljujemo cijelom timu muzeja i vanjskim suradnicima koji su izveli zahtjevni postav zbirke muzeja.

Branko Franceschi,  ravnatelj Moderne galerije

„Slučajnu čuvaonicu“, publika je mogla razgledati do utorka 8. rujna (uključujući i ponedjeljak 7. rujna) , a to je ujedno bila i posljednja prilika da se djela iz bogate zbirke nacionalnog muzeja vide u spomenutoj koncepciji.

Skip to content