U Studiju Moderne galerije „Josip Račić“ od 3. do 28. lipnja 2020. predstavljena je izložba Singularnost splitskog arhitekta i umjetnika Dražena Pejkovića. Autor se zagrebačkoj publici predstavio s deset skulptorskih djela u kombiniranoj tehnici. Rad na pripremi umjetničkog ciklusa Genesis započeo je 2000. objavljivanjem pet radova u formatu „male plastike“ pod nazivom Virusi, a koncepcijsko – izvedbeni format ciklusa najavi je početkom 2012. godine. Ciklus Genesis (Postanak) zamišljen je kao niz sedam izložbi tijekom sedam godina: Virusi 2013., Mreže 2014., Mikroni 2015., Mutacije 2016., Evolucija 2017., Kloniranje 2018. U konačnici 2019./2020. rekapitulacija kroz završnu izložbi Singularnost obuhvaća sva prethodna autorova nastojanja. Pejković je ujedno i autor izložbe i likovnog postava, a tekst predgovora kataloga izložbe potpisuje likovni kritičar i povjesničar umjetnosti Ive Šimat Banov.

Nesumnjivo, razložen na sedam riječi (virusi, mreže, mikroni, mutacije, evolucija, kloniranje, singularnost) ciklus Genesis bi u svojem ustrajavanju na pitanju „kako je sve započelo“ (T. Horvatić) mogao napustiti polje likovnoga i postati temeljno pitanje o prapočelu svijeta i čovjekova mjesta u njemu. Ali važnost pitanja ne osigurava i važnost odgovora.

Moguće je da je arhitekt, pisac, urbanist Pejković kao i Giacometti pokazivao najmanje sklonosti za kiparstvo. Moguće da i njemu, kao slavnome kiparu, kiparstvo „nije išlo“: „Izabrao sam kiparstvo jer sam za nj pokazivao najmanje sposobnosti“, kaže Giacometti. Pejković bi mogao reći: Izabrao sam kiparstvo jer sam samo u njega mogao „utočiti“ sve ono o čemu mislim i što želim. Kroz guste mrežaste organizme i fantastična bića, s ošitom i srcem jezgre, s rilcem u prostoru, s „bužom“ i pupkom u sredini, lautreamontovskim kandžama, praporcima, izraslinama, kao da je stavljena točka na povijest stanja „beskonačnog pritiska i gustoće“. I evo, rodio se ciklus koji se mora proknjižiti i koji smije opravdano računati na svoje mjesto unutar suvremenoga kiparstva.

Ive Šimat Banov, citat iz predgovora katologa izložbe Dražen Pejković, Singularnost

 

Životopis

Dražen Pejković (1968.), živi i radi u Splitu. Diplomirao je arhitekturu na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu 1994. Bavi se urbanizmom i arhitekturom, radi u resoru urbanizma Grada Splita i IGH-u na vođenju projekata. Gostujući je nastavnik na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije. Višestruki je dobitnik nagrada na urbanističko – arhitektonskim natječajima, i sudionik brojnih arhitektonskih i umjetničkih izložbi.

Dražen Pejković
RAD br.2. / WORK No. 2, 2018./2019.
130 x 130 x 250 cm, kombinirana tehnika
(žica, glina, gips, ljepilo, konac impregniran ljepilom, polistiren, crni pigment )
Foto: Goran Vranić©Moderna galerija, Zagreb

 

Skip to content