Kada se planirala retrospektiva Vatroslava Kuliša u Modernoj galeriji nitko nije mogao ni zamisliti da će se svijet suočavati s COVIDOM-19, jednom od najvećih pandemija u modernoj povijesti, a niti da će Zagreb pogoditi najjači potres u posljednjih 140 godina. S obzirom na spomenute okolnosti svečanog otvorenja, koje je bilo predviđeno 31. ožujka, nije bilo. No, kako publika ne bi morala čekati neko sretnije vrijeme da bi uživala u atraktivnosti Kuliševog stvaralaštva na našoj web stranici, Facebooku i Instagramu predstavili smo segmente izložbe, koje smo uspjeli postaviti prije potresa. Za prezentaciju u Modernoj galeriji, jedan od naših najvećih kolorista, zajedno s autorom izložbe, istaknutim likovnim kritičarom, Milanom Bešlićem, odabrao je više od stotinu slika velikog i malog formata iz svog bogatog opusa, nastalih u razdoblju od 1974. do danas.

U razdoblju dužem od četiri desetljeća umjetnik je gradio vlastiti likovni jezik čije smo mijene čitali u brojnim ciklusima, lucidnim preobrazbama geste, širokim i kružnim zamasima, vrtložnim, spiralnim krivuljama i vitičastim crtama; u prskavim kapljicama, točkastim mrljama, okomitim cijeđenjem boje i njezinim prolijevanjem i prelijevanjem preko ruba slike u beskraj prostora, odnosno, u prostore „intimnog i ljudskog“ u njegovom biću i njegovom slikarstvu. Brojnost znakova i široki raspon inovacija u jeziku govori o dinamici njegovih mijena, o kontinuiranom istraživanju njegove likovne izražajnosti i smionom napinjanju samog slikarskog postupka te, nadasve, o čvrsto građenoj likovnoj strukturi u kojoj je precizno usustavljen Kulišev jezik bojom i vjetrom geste - piše Milan Bešlić u predgovoru katalogu izložbe.

U katalogu izložbe piše i Branko Franceschi, ravnatelj Moderne galerije : "Pod kustoskim ravnanjem Milana Bešlića, izložba crpeći iz fundusa domaćih institucija, privatnih i korporativnih zbirki, umjetnikovog arhiva i atelijera, uz slike iz svih umjetnikovih ključnih ciklusa, predstavlja i njegove publici manje poznate otklone prema mediju umjetničke instalacije i asamblaža ili eksperimente koji su njegovu uvijek prepoznatljivu likovnu formulu varirali kroz netipične postupke i materijale. Naposljetku i budući umjetnik nikad nije otok, već je njegova pozicija uvijek sjecište, kroz afirmaciji i/ili kroz otklon pregled Kuliševog stvaralaštva podsjeća nas na sve fenomene vizualne umjetnosti koji su obilježili našu epohu. Nostalgija nikad nije imala intenzivnije boje. "

Nadamo se da ćete uživati u virtualnom pogledu na izložbu.

        

Foto: iz postava retrospektive Vatroslava Kuliša u Modernoj galeriji u Zagrebu
Goran Vranić© Moderna galerija, Zagreb

Skip to content