Tijekom izložbe ”Vizije grada-Ikonografija grada II“ nizom tematskih likovnih radionica i vodstava publici smo približili značaj grada i bogatstvo njegovih vizija u likovnim i filmskim ostvarenjima. Edukativni program pratio je tematske cjeline izložbe i prezentira ih kroz vizualne i praktične metode. Detaljan opis i satnica programa dostupni su na web-stranici Moderne galerije, a stručna vodstva za građanstvo održavala su se svaki utorak u 17 sati – osim 24. i 31.prosinca 2019.

Ulaznica koja je obuhvatia sudjelovanje u likovnim radionicama i vodstvima za građanstvo iznosi 20kn, a djeca mlađa od 7 godina imaju slobodan ulaz.

Sudjelovanje u programu bilo je potrebno unaprijed najaviti na modernagalerija.edukacija@gmail.com ili iris.poljan@modgal.t-com.hr (Iris Poljan, muzejska pedagoginja MG) ili na 016041055 (Anamarija Kovač, najava grupnih posjeta).

 

 

Program:

1. Likovna radionica ”Utopija – distopija”

subota, 28. prosinac 2019., od 11.30 do 13 sati

Likovna radionica ”Utopija – distopija” otkrit će nam umjetnike poput Danijela Žeželja, Matka Vekića i Gordane Bakić i specifičnosti njihovih vizija potaknutih temom grada. Tijekom likovnog zadatka fokusirat ćemo se na crtačko-kiparsku-distopijsku instalaciju umjetnice Gordane Bakić. Izloženo će nam djelo poslužiti kao poticaj za stvaranje prostorne instalacije. Prostornu instalaciju stvaramo izražavanjem u kiparsko-kombiniranoj tehnici.

Tehnika: kombinirana

 

2. Likovna radionica ”Svjetlost velegrada”

nedjelja, 29. prosinac 2019., od 11.30 do 13 sati

Izložbena cjelina ”Svjetlost velegrada” tematizira viđenje i poimanje svjetlosti koja pridaje gradu oblik, dočarava ga i produljuje. Likovna ostvarenja umjetnika poput Milana Pavića, Zoltana Novaka i Vedrana Perkova približit će nam viđenje svjetlosti u metropolama. Instalacija Vedrana Perkova ”Boogie-Woogie” inspirirat će nas da istražimo dimenzije koje svjetlost pridaje djelu. Na radionici ćemo stvoriti mobil-instalaciju koju će svjetlost dodatno vizualno upotpuniti.

Tehnika: kombinirana

 

3. Likovna radionica ”Fotomontaža”

subota, 4.1.2020., od 11.30 do 13 sati

Potaknuti utopijskim idejama kipara Ivana Kožarića, njegovim prijedlozima izgleda javnih skulptura i površina grada Zagreba, razmišljamo o kreativnim mogućnostima uređenja gradskih prostora. Likovni zadatak pruža nam prostor eksperimenta, izražavanja ideja i mogućnosti. Izrazit ćemo se tehnikom fotomontaže i crteža kako bi prikazali naše urbane intervencije.

Tehnika: fotomontaža

 

4. Likovna radionica ”Život i ritam grada”

nedjelja, 5.1.2020., od 11.30 do 13 sati

Foto-instalacije ”Horizonti” umjetnice Edite Schubert predočavaju inovativan način prikazivanja gradskog prostora. Na radionici otkrivamo njene višestrane prikaze gradskih horizonata. Kreativnim zadatkom otkrivamo kako prikazati prostor grada na drugačiji način.

Tehnika: pastele

 

5. Likovna radionica ”Mapa galerije”

nedjelja, 12.1.2020., od 11.30 do 13 sati

Umjetnici Maja Rožman i Davor Preis istražili su razne načine prikazivanja svojih svakodnevnih prolazaka gradom. Crtež im je pomogao zabilježiti njihova kretanja, promjene ruta i odredišta. Moderna galerija će nam ovoga puta poslužiti kao prostor za istraživanje kretanja, odgovoriti će na naša pitanja kako prikazati (zabilježiti) kretanje-rutu prolaska izožbom. Poput predstavljenih umjetnika izrazit ćemo se crtežem u kombiniranoj tehnici i predočiti razne ideje i načine kretanja.

Tehnika: kombinirana

 

6. Likovna radionica ”Ovo je moj svijet”

subota, 25.1.2020., od 11.30 do 13 sati

Angažirani umjetnici često imaju potrebu za iskazivanjem mišljenja i viđenja svakodnevnih problema grada u kojemu žive i kojega žive. Radionica će nam otkriti pojedina umjetniča djela koja su istakla svakodnevne probleme života. Naš kreativan zadatak će nas uputiti u način pozitivnog pristupa problemu te ćemo smisliti kako prikazati svijet u kojem bi željeli živjeti.

 

7. Likovna radionica ”Street Art”

nedjelja, 26.1.2020., od 11.30 do 13 sati

Moderna galerija povodom izložbe ”Vizije grada – Ikonografija grada II” dobila je mural baš poput onih s kojima se možemo susresti u gradu. Umjetnik Miron Milić iscrtao je zid drugoga kata postava i prikazao različite teme koje su se javile u njegovom dvo-satnom razgovoru s prijateljem. Potaknuti ovim zanimljivim muralom trenutaka i tema osmislit ćemo svoje murale. Kreativni zadatak će nam omogućiti crtački pothvat različitih tema koje su nam pale na pamet za vrijeme radionice.

Tehnika: flomasteri

 

Skip to content