Moderna galerija je 16. studenog 2019., u Studiju „Josip Račić“ javnosti predstavila prvu zajedničku izložbu suvremenih hrvatskih majstora fotografije Josipa Klarice i Ivana Posavca Snoviđenja. Riječ je o dvadeset  panoramskih fotografija snimljenih u Zagrebu između 1988. i 2011., a koje su ovi osebujni umjetnici darovali zagrebačkoj Modernoj galeriji.

Izgleda da Klarica i Posavec odabranim panoramama sveobuhvatno zore, osvjetljavaju i osvještavaju neprekinut kontinuum prostor-vremena isječkom od 180 stupnjeva, dodirujući vječnost izvan uobičajena shvaćanja – poput satnoga mehanizma – neumitna protoka vremena koje, tako nam izgleda, uvijek stremi prema naprijed.  
Željko Marciuš,  iz teksta u katalogu izložbe.

Iza jutarnjih maglica, koje spajaju Josipa Klaricu i Ivana Posavca, kriju se dva osebujna generacijski bliska umjetnika koja veže duboko obostrano poštovanje. Ono je sukus njihovih sličnosti i različitosti, a lajtmotiv im je, kako kažu, isti stvaralački čemer. Obojica su umjetnički zaneseni Blizanci, obojicu nadahnjuju panorame, obojica su svoje kamere dograđivali i prilagođavali vlastitim zahtjevima, obojica su istinski posvećeni svom umjetničkom radu i obojica su radni vijek odradili u medijima. A njihova donacija fotografija Modernoj galeriji još je jedan zajednički projekt na koji su izuzetno ponosni jer svjedoči i o njihovom dugogodišnjem prijateljstvu.  
Lana Šetka, iz razgovora s fotografima Josipm Klaricom i Ivanom Posavcem u katalogu izložbe.

 

Životopis – Ivan Posavec

Ivan Posavec rođen je 1951. u Dužici kraj Siska. Diplomirao je filmsko snimanje na zagrebačkoj Akademiji za kazalište, film i televiziju 1980. u klasi Nikole Tanhofera. Fotografiju je magistrirao 1984. kod Dragoljuba Kažića na Fakultetu primijenjenih umjetnosti u Beogradu. S Mijom Vesovićem 1979. je osnovao grupu MO (Meko okidanje). Nagradu „Tošo Dabac“ dobio je 1992., a Nagradu Grada Zagreba 2003.

Životopis – Josip Klarica

Josip Klarica rođen je 1946. u Beogradu. Diplomirao je na Karlovom univerzitetu u Pragu (FAMU). Izučavao je povijest fotografskih tehnologija i fotokemijskih procesa. Uspješno je rekonstruirao nekoliko starih fotografskih postupaka koje je prezentirao na autorskim izložbama. Karakteristika Klaričina rada je da koristi fotoaparate 19. stoljeća, među kojima i  kameru obscuru te repliku panoramskog fotoaparata koji je 1845. u Parizu konstruirao Friedrich von Martens. Dobitnik je nagrade međunarodnog festivala „Rovinj Photodays“ za životno djelo 2013. i Nagrade „Tošo Dabac“ 2016.

Josip Klarica, Maksimir, 1998.
kopija pozitiva, inkjet print,  290 x 612 mm
Foto Josip Klarica©Moderna galerija, Zagreb

Ivan Posavec, Zagreb Maksimir, 2000., crno-bijela fotografija
kopija pozitiva, inkjet print
Foto Ivan Posavec©Moderna galerija, Zagreb

 

Skip to content