Moderna galerija radi priprema multimedijalne i interdisciplinarne izložbe Ikonografija grada II (1950. – 2000.+), VIZIJE GRADA – koja je u prosincu 2019. bila predstavljena u Modernoj galeriji. Tijekom priprema izložbe, od utorka 18. studenoga 2019., bila je zatvorena izložba stalnog postava na drugom katu Galerije. Od zatvaranja izložbe Dvadeset godina grupe Contra 24. studenoga do otvorenja  izložbe Ikonografija grada II (1950. – 2000.+), VIZIJE GRADA , Galerija je bila zatvorena za posjetitelje.
Moderna galerija nalazi se u središtu Zagreba, u historicističkoj palači Vranyczany koja je izgrađena 80-ih godina 19. st. prema projektu bečkog arhitekta Otta Hofera. Fundus s više  od 11.000 muzejskih predmeta čini je najbogatijom zbirkom hrvatske likovne umjetnosti novijeg doba i nepresušnim vrelom spoznaja o njezinim izvorima, razvoju i suvremenim dostignućima.
U stalnom postavu koncipiranom više problematski nego kronološki, prema najvišim muzeološkim standardima prezentirano je 750 vrhunskih likovnih ostvarenja, a prikazane su sve važne pojave, fenomeni, pokreti i pojedinci koji su gradili moderni nacionalni povijesno-umjetnički profil, zaključno s majstorskim djelima suvremenih autora koja afirmiraju hrvatsku likovnu umjetnost na europskoj sceni.
Uz remek-djela klasika, poput slikara Vlaha Bukovca, Mate Celestina Medovića, Miroslava Kraljevića, Josipa Račića, kipara Roberta Frangeša Mihanovića, Ivana Meštrovića, Ive Kerdića, Frana Kršinića i Branislava Deškovića kao i suvremenih velikana kista, dlijeta i novih medija, nižu se remek-djela pejzažnog, figuralnog i apstraktnog slikarstva, portretne i animalističke plastike te konceptualne umjetnosti, umjetničke fotografije i video-arta.

Kontinuiranim popunjavanjem zbirki i redovitim izlaganjem novih akvizicija stalni postav Moderne galerije sve je raskošnija antologija lijepih umjetnosti i nezaobilazno mjesto za produbljivanje znanja o prošlosti i sadašnjosti hrvatske likovne scene.

Mato Celestin Medović, Bakanal, 1893.
Foto: Goran Vranić © Moderna galerija, Zagreb

Skip to content