http://www.mvep.hr

U sjedištu Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO) u Ženevi, 28. rujna 2018. godine Hrvatska je po prvi puta organizirala popratno događanje – Multisenzornu izložbu za slijepe i slabovidne osobe povjesničarke umjetnosti Nataše Jovičić i Moderne galerije u Zagrebu. Na otvorenju izložbe koju su zajedničkom suradnjom organizirali Moderna galerija, Stalna misija RH u Ženevi i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, sudjelovali glavni ravnatelj WIPO-a Francis Gurry, veleposlanica i stalna predstavnica Hrvatske pri UN-u u Ženevi Vesna Batistić Kos, ravnateljica Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo Ljiljana Kuterovac te autorica inovacije Nataša Jovičić. Tijekom otvaranja izložbe predstavnici 191 države članice WIPO-a i hrvatske zajednice u Ženevi upoznali su se s didaktičkim pomagalom i metodologijom pomoću koje se na primjeru slike Ede Murtića „Highway 1952“ omogućava slijepim i slabovidnim osobama razumijevanje umjetničkog djela putem taktilnih dijagrama i audio vodiča. Na taj se način povećava samopouzdanje i uključivost u društvo slijepih i slabovidnih osoba, a istovremeno se kod videćih posjetitelja muzeja u kojima takva pomagala postoje, osvještava potreba za osiguravanjem veće pristupačnosti muzeja slijepim i slabovidnim osobama.

Budući da će 1. listopada 2018. godine EU deponirati u WIPO instrument o pristupanju Marakeškom sporazumu o olašavanju pristupa tiskovinama za slijepe i slabovidne osobe, Hrvatska je ovim događanjem dodatno doprinijela naporima Europske unije u osnaživanju ranjivih skupina kroz projekt adaptiranih djela hrvatske moderne umjetnosti koji je autorica pokrenula 2009. godine i do sada predstavila u Hrvatskoj, Europi i SAD-u.

Tekst je preuzet sa službene stranice Ministarstva vanjskih i europskih poslova uz dozvolu Stalne misije Republike Hrvatske u pri UN-u i Svjetskoj trgovačkoj organizaciji u Ženevi.
Fotografije: Iz foto arhive Stalne misije Republike Hrvatske u pri UN-u i Svjetskoj trgovačkoj organizaciji u Ženevi uz odobrenje za objavu Stalne misije Republike Hrvatske u pri UN-u i Svjetskoj trgovačkoj organizaciji u Ženevi i Nataše Jovičić, autorice izuma.

      

Predstavljanje Multisenzorne galerije za slijepe i slabovidne osobe povjesničarke umjetnosti Nataše Jovičić i Moderne galerije iz Zagreba u sjedištu Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO) u Ženevi. Fotografije: uz odobrenje Nataše Jovičić

 

Skip to content