U Studiju Moderne galerije “Josip Račić” 19. srpnja 2018. bila je otvorena izložba posvećena hrvatskom kiparu Robertu Jeanu Ivanoviću. Izložbu u kustoskoj koncepciji Tatijane Gareljić, voditeljice Zbirki skulpture, medalja i plaketa, Moderna galerija priredila je u povodu 50. godišnjice umjetnikove smrti, a mogla se razgledati do 19. kolovoza 2018.

 

Životopis

Robert Jean Ivanović (Sarajevo, 5. VIII. 1889. – Zagreb, 25. IV. 1968.) studirao je kiparstvo u Zagrebu i Münchenu, a usavršavao se u Pragu. Svoj radni vijek proveo je kao vrstan pedagog u Zagrebu i Splitu.
Kiparska ostvarenja Roberta Jeana Ivanovića nepobitni su doprinos oplemenjivanju zagrebačkih javnih prostora (Ilica, HNK, Gradska kavana, Mirogoj), a njegov opus inkorporiran je u hrvatsko moderno kiparstvo. Unatoč stvaralačkoj aktivnosti od prvih desetljeća do polovice 20. stoljeća, njegov je rad ostao nedovoljno poznat. Stoga Moderna galerija prezentira javnosti 11 kiparskih ostvarenja ovog umjetnika razvijenih estetskih postignuća čija su djela sastavnica hrvatske moderne umjetnosti. Većinom su to djela komorne plastike iz najaktivnijeg razdoblja kiparova stvaralaštva, nastala od 1914. do 1940. godine. Djela portretne plastike i ženskih aktova oblikovana su kao skulpture ili reljefi, a izvedena su u raznim tehnikama i materijalima kao što su mramor, bronca, terakota i gips. Mekom modelacijom oblikovao je aktove, torza i figure u duhu secesije, simbolizma i impresionizma. Dobra realistička karakterizacija likova primjetna je na njegovoj portretnoj plastici. Popratni dio izložbe arhivska je građa s fotodokumentacijom nerealiziranih spomeničkih i izgubljenih kiparovih djela, fotografijama iz umjetnikova atelijera kao i osobnih fotografija i dokumenata Roberta Jeana Ivanovića, koji upotpunjavaju sliku o umjetniku i razdoblju u kojem je živio i stvarao.

 

Foto: Filip Beusan© Moderna galerija, Zagreb

Skip to content