U okviru međunarodne kulturne suradnje Ministarstva kulture Republike Hrvatske, 20. travnja u Modernoj galeriji otvorena je izložba József Rippl – Rónai, Prvi majstor mađarskoga modernog slikarstva. U autorskoj koncepciji Melinde Géger, Jánosa Horvátha i ravnateljice Moderne galerije Biserke Rauter-Plančić , izložba je realizirana u suradnji s Rippl-Rónai muzejem iz Kaposvára i predstavlja više od sedamdeset antologijskih umjetnikovih djela, uljanih slika i pastela iz fundusa toga muzeja.
U prigodi svečanog otvorenja uzvanicima su se obratili gradonačenik Kaposvára Károly Szita , ministrica kulture RH, dr. sc. Nina Obuljen Koržinek i mađarski ministar ljudskih resursa dr. sc. Zoltán Balog, a ravnateljica Moderne galerije Biserka Rauter Plančić, izjavila je …Od velike retrospektive kojom su MG i prof. Zvonko Maković suvremenom naraštaju publike ukazali na Kraljevićevu inovativnost i epohalni doprinos hrvatskom slikarstvu 20.st. – nastojimo širiti spoznaje o velikanima europske likovne moderne – stoga i s Rippl – Rónaijevom izložbom, koju autorski potpisuju Melinda Géger, János Horváth, želimo ukazati na podudarnost njihova razvoja i istaknuti majstorov jednako presudan značaj za mađarsko slikarstvo modernoga doba. Izložene slike najvećim dijelom prate Rippl – Rónaijev razvoj od dolaska u Pariz, odnosno od: upijanja bitnih poticaja za napuštanje Munkàcsyjeva pariškog atelijera, preko stvaralaštva u znaku art decoa odlikovanog brojnim nagradama pariškog salona, radnog boravka u Maillovu katalonskom zavičaju, te konačnog povratka u domovinu 1902. i plodnog rada u Kaposváru i Budimpešti do 1925. I upravo ta Kapošvarska dionica majstorova opusa , sa slikama jarkih boja iz tako zvanog „kukuruznog“ ciklusa, revolucionirala je teoriju i praksu mađarske likovne umjetnosti dajući joj osnovu za kubistička, apstraktna i druga avangardna nastojanja naraštaja mađarskih slikara prve polovice 20. st. i Rippl-Rónai i Kraljević bitno su doprinijeli preusmjeravanju mađarskog, odnosno hrvatskog slikarstva s Münchena na Pariz. Ta promjena u mađarskom slikarstvu 20-ih godina prošloga stoljeća otvara put afirmaciji fovizma, a u Hrvatskoj ekspresinizma…
Otvorenju su prisustvovali i Veleposlanik Mađarske u Republici Hrvatskoj, Nj.E. József Zoltán Magyar, ravnatelj Mađarskog instituta u Zagrebu János Dezső i Ábrahám Levente, ravnatelj muzeja Rippl-Ronai u Kaposváru.
Za pokroviteljstvo izložbe i dragocjene potpore njenoj realizaciji Moderna galerija veliku zahvalnost duguje: Ministarstvu kulture Republike Hrvatske, Gradu Zagrebu, Privrednoj banci Zagreb, glavnom pokrovitelju Moderne galerije, Mađarskom institutu i Veleposlanstvu Mađarske u Zagrebu te Gradu Kaposváru i Županiji Somogy Mađarske Republike.

Skip to content