Moderna galerija u travnju i svibnju 2018., u okviru međunarodne kulturne suradnje Ministarstva kulture Republike Hrvatske predstavila je izložbu József Rippl – Rónai, Prvi majstor mađarskoga modernog slikarstva. Izložba u autorskoj koncepciji Melinde Géger, Jánosa Horvátha i ravnateljice Moderne galerije Biserke Rauter-Plančić, realizirana je u suradnji s Rippl-Rónai muzejem iz Kaposvára i predstavila je više od sedamdeset antologijskih umjetnikovih djela, uljanih slika i pastela iz fundusa toga muzeja.

Za pokroviteljstvo izložbe i dragocjene potpore njenoj realizaciji Moderna galerija veliku zahvalnost duguje: Ministarstvu kulture Republike Hrvatske, Gradu Zagrebu, Privrednoj banci Zagreb, glavnom pokrovitelju Moderne galerije, Mađarskom institutu i Veleposlanstvu Mađarske u Zagrebu te Gradu Kaposváru i Županiji Somogy Mađarske Republike.

Djela Józsefa Rippl – Rónaija , jednog od najznačajnijih mađarskih umjetnika iz razdoblja likovne moderne bila su uvrštena i na izložbu Beyond Klimt – New Horizons in Central Europe u bečkom Belvedereu. Na istoj izložbi bila su predstavljena i djela hrvatskih likovnih velikana Milivoja Uzelca, Autoportret pred barom, 1923., i Vilka Gecana, Cinik, 1921., iz fundusa zagrebačke Moderne galerije.

 

József Rippl – Rónai, Moji modeli u mom vrtu u Kapsovaru, 1912.

Foto: Melinda Géger

Skip to content