Umjetnici: Tina Gverović, Marko Tadić
Kustosica: Branka Benčić

Gliptoteka HAZU, četvrtak, 25. siječnja 2018., u 19 sati
Medvedgradska 2, Zagreb

U želji da se hrvatskoj javnosti približi jedan od najznačajnijih projekata vizualne umjetnosti kojima se suvremeni umjetnici predstavljaju na međunarodnoj sceni, a koji uključuje nekoliko razina institucionalne podrške na nacionalnoj i lokalnoj razini, u zagrebačkoj Gliptoteci HAZU, u četvrtak, 25. siječnja 2018., u 19 sati bit će predstavljena izložba Horizont očekivanja.
Na izložbi koja će u Gliptoteci HAZU biti otvorena ususret Noći muzeja, kulturna će javnost imati priliku razgledati instalacije umjetnika Tine Gverović (Fantomska trgovina: More Ljudi (Phantom Trades: Sea of People) i Marka Tadića (Događaji koje treba zaboraviti (Events Meant to Be Forgotten) koji su prema izboru Branke Benčić, kustosice i povjerenice hrvatskog paviljona predstavljali Hrvatsku na prošlogodišnjoj 57. Međunarodnoj izložbi vizualnih umjetnosti – La Biennale di Venezia.
Izložba Horizont očekivanja okupila je dvije umjetničke pozicije koje se bave različitim stanjima i pitanjima, poput neizvjesnosti, nesigurnosti ili kolapsa, pri čemu umjetnici koriste različite medije – od instalacije, preko objekta, videa, animacije, slikarstva, kojima stvaraju niz međuodnosa, a dramaturgija postava zamišljena je tako da angažira ulogu promatrača i artikulira njegovo kretanje kroz prostor. Izložba je pokušala uprizoriti istovremeno mjesto kolapsa i mjesto transformacije i imaginacije. Uključujući lokalne narative u globalni kontekst, Bijenale djeluje kao mehanizam vidljivosti koji uokviruje prostor i vrijeme, mjesto i identitet, dok promjenjivi horizont očekivanja obuhvaća platformu zajedničkog iskustva, znanja i razumijevanja, u okviru promišljanja neizvjesnih mogućnosti identifikacije.
Dok je uz venecijansku izložbu otisnut katalog na engleskom jeziku s tekstovima Branke Benčić, Clemensa Krummela i Marca Scotinija u grafičkom oblikovanju Andra Giunia, Izložbe u Hrvatskoj pratit će deplijan na hrvatskom jeziku s tekstom kustosice Branke Benčić, u grafičkom oblikovanju Andra Giunija.

Izložba je financirana sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, a organizacija izložbe povjerena je Modernoj galeriji iz Zagreba.
Foto: Damir Žižić copyright Hrvatski paviljon, 2017.

Skip to content