Zahvaljujući francuskom umjetniku Julienu de Casabianci posljednjih nekoliko dana brojna pročelja u središtu Zagreba oplemenjena su zanimljivim detaljima – segmentima sa slika slavnih hrvatskih slikara. Riječ je o nastavku Casabiancinog Outings projekta, koji je započeo prije tri godine u Parizu. Nadahnuće za taj projekt u Parizu je pronašao u čuvenom Louvreu, dok su mu u Zagrebu inspiracija bile slike iz fundusa Moderne galerije, najvećeg čuvara djela nacionalne umjetnosti od 19. stoljeća do danas, koje je odabralo dvadeset učenika osnovnih škola ‘Izidor Kršnjavi’ i ‘Vladimir Nazor’. Riječ je o iznimnim djelima Vlaha Bukovca, Josipa Račića, Vjekoslava Karasa, Tomislava Krizmana i još petnaestak slikarskih velikana, čiji su se likovi na zanimljiv način privremeno uklopili u vizualni identitet Zagreba.
Tim projektom francuski vizualni umjetnik i redatelj želi izvući djela iz muzeja na ulicu i tako ih učiniti još dostupnijima te građane pojedinog grada još čvršće povezati sa zbirkama muzeja iz njihove sredine, a njegova je tehnika jedinstvena: iz odabranih djela odabire fragmente, fotografira ih, printa na komade papire i zatim ih biorazgradivim ljepilom lijepi na pročelja i zidove.
Za svoj projekt u Zagrebu odabrao je dvadesetak lokacija pa je kolaže nalijepio i na zgradu Veleposlanstva Republike Francuske, Moderne Galerije, Zagrebačkog kazališta lutaka te brojnim drugim punktovima, a osobito je zadovoljan golemim kolažem na zidu tržnice Dolac na kojem je radio dva dana.
Nakon otvorenja izložbe fotografija njegovih dosadašnjih radova u Medijateci Francuskog instituta, koja se mogla razgledati do 28. lipnja 2017., umjetnik je prošetao po središtu Zagreba i zainteresiranima pokazao neke od radova koje je napravio tijekom svog boravka u njemu.
Projekt u Zagrebu priredio je Francuski institut u Hrvatskoj u suradnji s Modernom galerijom iz Zagreba, a realiziran je uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Gradskog ureda za obrazovanje kulturu i sport Grada Zagreba i Turističke zajednice grada Zagreba.

Foto: Goran Vranić i Lana Šetka ©Moderna galerija, Zagreb

Skip to content