U Studiju Moderne galerije “Josip Račić” 22. travnja 2017., bila je otvorena izložba Josip Klarica "Maksimir . Novi Zagreb”.
Dvadeset i pet crno – bijelih fotografija predstavlja začarane prizore koje je umjetnik snimio u zadnje tri godine. u parku Maksimir i u Novom Zagrebu, na onom njegovom rubu gdje se grad i čovjek tek naslućuju.

U uvodnom tekstu u katalogu izložbe Želimir Koščević piše:

Ako išta sada obilježava fotografije Josipa Klarica, onda je to tišina i prisutnost nijeme vremenske dimenzije kojom se zatvara krug Klaričine nadrealističke poetike od eksplicitne narativnosti do čiste i samodostatne fotografske slike. Sada, za razliku od višeslojnog narativnog diskursa porijeklom iz praškog nadrealizma, novi ciklus na svoj način reducira ekspresiju na studium to jest na kontemplaciju o zamijećenom prizoru, a ono što bi se moglo nazvati punctum, Klarica prepušta osobnoj emotivnoj vezi s prizorom….
… Redukcijom narativnog, Klarica je oslobodio put interpretativnoj slobodi motiva za koje nitko ne bi mogao reći da su fotografski atraktivni, ali Klarica je znao naći put kako da ih oživi i smjesti u kadar slike. U kadar slike ugradio je vrijeme koje samo naizgled miruje, ali se njegovo valovito kretanje može nazrijeti u maglovitim daljinama što se razabiru u pozadini. To je vještina majstora koji u stvarnoj i materijalnoj realnosti nalazi ono neuhvatljivo, koje pa i maglovito daje naznake o prolaznosti kojoj je podložan čitav univerzum. Ono grmlje, krošnje, travnata staza samo su isprika za pjesmu; u drugom planu je procesualna magija kojoj Klarica povjerava uočeni motiv i pretvorbu u sliku.

 

Iz postava izložbe Josip Klarica "Maksimir. Novi Zagreb"

Izložba se mogla razgledati do 7. svibnja 2017.

Skip to content