U Studiju Moderne galerije "Josip Račić" predstavljena je izložba talijanskog fotografa Franca Fontane s tridesetak snažnih kolorističkih kompozicija koje odaju veličanstvenu ljepotu talijanskih pejzaža. Izložba je do tada bila predstavljena u Splitu, Rijeci i Novigradu, a od 7. do 24. travnja 2016., mogla se razgledati u Studiju Moderne galerije "Josip Račić" gdje su je priredili Talijanski institut za kulturu iz Zagreba i Centar za istraživanje i arhiviranje fotografije iz Spilimberga  u suradnji s  Modernom galerijom. Svoju turneju po Hrvatskoj izložba je završila u Vukovaru.

 

Životopis

Franco Fontana (Modena, 1933.) prvu je samostalnu izložbu održao 1968. u Modeni, a sedamdesetih godina stvorio je stil koji se u svojoj biti temelji na boji: nekoj vrsti umjetničkog otkrića, koje je prikazivalo talijanski pejzaž kao začaranu zemlju, a istodobno je u sebi sažimalo estetiku i tonove boja renesansnog pejzaža, od valovitih brda do plavih nebeskih svodova.
Godine 1979. predstavio je Skyline, prvu od svojih bezbrojnih monografija i od tada je Franco Fontana postigao međunarodnu slavu izlažući diljem svijeta svoja djela, usredotočena na sklad boja i oblika koji se krajnje pojednostavljuju, kao prava apstrakcija prirode.
Godine 1999. za CRAF i Solomon R. Guggenheim Museum u New Yorku tjedan dana je podučavao fotografiju radeći s djecom iz njujorških osnovnih škola u okviru projekta Learning Through Photography.
Surađivao je s centrom Georges Pompidou, s Ministarstvima kulture Francuske i Japana, a 2006. godine primio je počasnu diplomu iz područja dizajna na sveučilištu Politecnico u Torinu.
Od sedamdesetih godina do danas je realizirao više od četrdeset knjiga u Italiji, Francuskoj, Švicarskoj, Španjolskoj, Sjedinjenim Američkim Državama i Japanu te izlagao svoja djela na više od 400 samostalnih i kolektivnih izložbi u muzejima i galerijama diljem svijeta.

 

Franco Fontana, Puglia - iz postava izložbe u Studiju Moderne galerije "Josip Račić"
Foto: Franco Fontana
Ljubaznošću Centra za istraživanje i arhiviranje fotografije iz Spilimberga i Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu

Skip to content